Správy

Dnes večer magické divadlo: Čiastočné zatmenie mesiaca v Astrokabinete v Nových Zámkoch

Ak ste si na štvrtkový večer naplánovali vychádzku, alebo rande, nemohli ste si vybrať lepší čas. Práve v tento večer sa totiž má konať zatmenie Mesiaca, na dlhšiu dobu jediné.

Ilustračný obrázok k článku Dnes večer magické divadlo: Čiastočné zatmenie mesiaca v Astrokabinete v Nových Zámkoch
Zdroj: Dnes24.sk

Astronomický kabinet pri MsKs Nové Zámky na Tabakovej ul. 8 Vás všetkých pozýva na úžasné nebeské divadlo – pozorovanie čiastočného zatmenia mesiaca. Mesiac sa totiž blíži do splnu, ktorý bude spestrený zatmením. Bude to krátke dotyčnicové – okolo 1,5 % čiastočné zatmenie mesiaca. Už dnes večer 25. apríla 2013. Akcia pre záujemcov sa v Astronomickom kabinete začne o 21:30.

Najbližšie ďalšie zatmenie Mesiaca v našich končinách sa bude konať až v roku 2015. To štvrtkové teda bude nadlho posledné. Podľa zverejnených informácií pôjde o čiastočné zatmenie, ktoré sa začne o 20:54. Mesiac by v tom čase mal byť 17 stupňov nad horizontom. Podľa webstránky Prešovského observatória bude zatmenie vrcholiť o 21:07 a Mesiac vystúpi z tieňa Zeme o 21:21. Neďaleko Mesiaca by sa na nočnej oblohe mal nachádzať aj Saturn.

Podľa predpovedí Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu by na Slovensku vo štvrtok malo vládnuť jasné a polojasné počasie.

Zatmenie by sa tak mohlo dať aj fotografovať, najlepšie to pôjde s kvalitnou zrkadlovkou s dlhým objektívom.

K zatmeniu Mesiaca dochádza vždy, keď sa Mesiac dostane do tieňa Zeme, inými slovami, Zem sa postaví medzi Slnko a Mesiac. Tento úkaz nastáva maximálne trikrát za jeden rok.

Sara

Zdroj: www.msks-nz.sk, www.topky.sk

Zatmenie mesiaca
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM