Anton Hrachovský Kultúra

Príbehy výnimočných Novozámčanov: Debatovať sa bude s úspešným spisovateľom

Moderátor Milan Grieč pripravil ďalšiu zo série diskusií so známymi Novozámčanmi. Tentoraz prijal pozvanie úspešný spisovateľ.

Ilustračný obrázok k článku Príbehy výnimočných Novozámčanov: Debatovať sa bude s úspešným spisovateľom
5
Galéria
Zdroj: TASR

Nové Zámky sú rodiskom množstva úspešných osobností. Bolo tak v minulosti, dávnej i tej menej vzdialenej. Ich osudy a životné príbehy začala obyvateľom pred časom približovať séria rozhovorov vedená moderátorom Milanom Griečom. Debaty s názvom „Príbehy výnimočných Novozámčanov“ sa už druhým rokom odohrávajú v miestnom Komunitnom centre Kompas na Pribinovej ulici.

Na rad prichádza spisovateľ

Tentoraz prijal pozvanie spisovateľ Balla. „Diskusia bude vo forme akejsi časovej osi hosťa, počas ktorej budeme sledovať jeho sústredenú snahu o naplnenie cieľa, ktorý si v živote stanovil a ktorá môže byť pre nás ako Novozámčanov inšpiráciou,“ opisuje Milan Grieč formu diskusie, ktorá sa odohrá v sobotu 2. marca od 17:00 do 19:00.

Balla (vlastným menom Vladimír Balla) sa narodil v roku 1967 v Nových Zámkoch. V roku 1990 absolvoval Vysokú školu ekonomickú v Bratislave. Pracuje v štátnej správe. Poviedky začal uverejňovať od roku 1992 najmä v časopisoch Dotyky a Literárny týždenník. Je autorom jedenástich prozaických kníh, z ktorých viaceré boli vydané v Poľsku, Čechách, Bulharsku, Maďarsku, Holandsku, na Ukrajine, vo Veľkej Británii, v Indii a pripravujú sa vydania vo Francúzsku, Rakúsku a Chorvátsku.

Ironicky, no zábavne

„Ballova tvorba má autobiografické prvky. Je majstrom irónie, má zmysel pre detail a zdalo by sa, že rád manifestuje pesimizmus, ale najmä v poslednom čase to robí prekvapujúco zábavnou formou,“ dodáva moderátor diskusie.

Balla je laureátom viacerých literárnych a spoločenských cien – zvíťazil v súťaži Poviedka textom Koniec leta (1996), za zbierku poviedok Leptokaria získal Cenu Ivana Kraska (1996), za knihu V mene otca Cenu Anasoft litera (2012), Cenu Nadácie Tatra banka v kategórii literatúra (2012) a stal sa taktiež lauterátom Ceny PRO URBE Mesto Nové Zámky (2012).

„Prečítal som niekoľko jeho kníh ešte v čase, keď som ani len netušil, že je Novozámčan. Pozvanie dostal pre svoje výnimočné texty, ktoré si obľúbilo mnoho ľudí. Zároveň je to jeden z najinteligen­tnejsich ľudí, ktorých som mal možnosť spoznať,“ vysvetlil spôsob, akým sa k tvorbe Ballu dostal moderátor diskusie Milan Grieč. Hudobným hosťom večera bude dvojica Hana & Oliver.

Počas diskusie, ako aj pred jej začiatkom, budú mať priami účastníci a diváci živého prenosu vysielanom na Facebooku možnosť položiť hosťovi otázku. Urobiť tak budú môcť prostredníctvom služby Sli.do s použitím kódu #A570.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

V Nových Zámkoch bude diskutovať spisovateľ Balla
5
Galéria
Zdroj: Balla fan page
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM