Anton Hrachovský Samospráva

Príbeh s tržnicou v Nových Zámkoch pokračuje: Ďalšia petícia a reči o nepodarku

Trhovníci spísali petíciu proti navýšeniu nájmu za predajné miesta. Na rokovaní poslancov padli aj ostré slová na kvalitu prevedenia rekonštruovanej tržnice.

Ilustračný obrázok k článku Príbeh s tržnicou v Nových Zámkoch pokračuje: Ďalšia petícia a reči o nepodarku
Foto: Anton Hrachovský

Nedávno sa v Nových Zámkoch konalo slávnostné otvorenie zrekonštruovanej tržnice. Vedenie spoločnosti Brantner, ktorá ju prevádzkuje sa ju rozhodlo zastrešiť. Novozámčania sa tak po rokoch konečne dočkali, no u časti z nich počiatočné nadšenie vystriedalo rozčarovanie. Ako sme už písali, Brantner plánoval spočiatku vybudovať pri trhovisku nové parkovacie miesta, na úkor zelenej plochy. Proti tomu sa postavili obyvatelia okolitých domov, spísali petíciu a uspeli.

Už by nemalo zatekať, L. Forró: Je to nepodarok

Jedným z problémov, na ktoré občania po rekonštrukcii upozorňovali bol fakt, že cez strešnú plachtu a po jej okrajoch kvapkala dažďová voda. Tá končila na stoloch predávajúcich a za golierom kupujúcich. Podľa konateľa Brantneru a mestského poslanca Jaromíra Valenta je tento nedostatok už minulosťou. Prednedávnom pribudli na konštrukcii odkvapy, dotiahla sa plachta.

V noci zo stredy 27. júna na štvrtok 28. júna v Nových Zámkoch pršalo. Voda na predajnej ploche nestála, aspoň tak nás informovali dve staršie trhovníčky.

Názory na novootvorenú tržnicu sa rôznia. Jedni sú radi, že sa spravilo aspoň niečo, iným sa výsledok máli. Rekonštrukcia sa nepozdáva ani poslancovi László Forróovi. “Neviem, kto to navrhoval, ale navrhol by som mu iné zamestnanie. Jedno oko sa teší, druhé plače, že nie niečo takéto sme chceli. Žiaľ, je to nepodarok," vyjadril sa László Forró na margo zastrešenia tržnice, ktoré projektoval autor okrem iného aj dočasnej autobusovej stanice v Bratislave. “Boli vybraní najlepší z najlepších,“ oponoval Jaromír Valent.

Konateľa Brantneru Jaromíra Valenta najviac mrzí, že okrem negatívnych ohlasov na rekonštrukciu nezaznela ani jedna pochvala. “Mrzí ma, že zatiaľ nikto nepovedal ani jedno minimálne ´ďakujem´ za to, že Brantner súhlasil a bol ochotný investovať niekoľko sto tisíc do niečoho, čo ani veľmi nechcel," povedal Valent.

Zvýšenie cien a petícia

Trhovníci však spokojní nie sú. Dôvodom je zvýšenie nájmu predajných miest. Výsledkom ich pobúrenia je nová petícia, v ktorej žiadajú prehodnotiť rozhodnutie týkajúce sa denného trhového poplatku a poplatku za prenájom stola s možnosťou prenajať iba polovicu stola. Okrem toho požadujú, aby prevádzkovateľ zabezpečil ochranu predávajúcich na krajných stoloch pred dažďom a slnkom.

„Pred prestavbou trhoviska nám bolo primátorom mesta sľúbené, že sa zvýši komfort kupujúcich ale nie na úkor predávajúcich. Napriek tomu sa zvýšilo nájomné za stôl zo 160 eur na 300 eur a denný poplatok z 2,20 eura na 4,40 eura,“ uvádza sa v petícii predajcov.

Po prerábke zrušil Brantner možnosť prenajať si iba polovicu stola, chce tak predísť špekuláciám zo strany trhovníkov. Jaromír Valent poznamenal, že na poslednom Valnom zhromaždení spoločnosti Brantner, žiadal primátor Otokar Klein, aby nemala rekonštrukcia vplyv na výšku nájomného predajcov.

Na poslednom mestskom zastupiteľstve na informáciu o petícii zareagoval i Jaromír Valent. Ceny, ktoré uviedol ako aktuálne, sa od tých v petícii líšia.

“Do konca roka 2017 bola cena za stôl 3,52 eura/deň. Od 1. júna je cena za stôl 4,20 eura. Ak si chce niekto prenajať konkrétny stôl, tak z 243,98 eura ročne zvýšila cena na 292,56 eura za rok. Denné navýšenie ceny o necelých 70 centov znamená necelých 50 eur ročne navyše. To nie je diskriminačný, ani nejaký iný poplatok. Ide o také maličké zvýšenie, ktoré neodzrkadľuje niekoľkostotisícovú investíciu," vysvetlil Jaromír Valent.

Konateľ Brantneru tiež poznamenal, že počas výluky, od januára až do znovuotvorenia tržnice, neúčtovala spoločnosť trhovníkom poplatky za predaj. Trhovníci tvrdia opak.

Zvýšenie nájmu je podľa Valenta spôsobené zvýšením ceny práce pracovníkov, ktorí na tržnici pracujú. Okrem toho má podľa na to podľa Valenta vplyv aj zvyšovanie minimálnej mzdy a odmena za prácu mimo hlavný pracovný čas.

Cenník trhových služieb vrátane DPH, platný od 5. júna 2018 (uvedený na webe tržnice):

  • nájom predajného stola s právom prednostného využívania – 292,56 eura
  • nájom predajného stánku na jeden mesiac – 105,36 eura
  • nájom pozemku pod stánkom na mesiac – 9,16 eura /m2
  • denný poplatok za predaj z predajného stola – 4,20 eura
  • denný poplatok za predaj z plochy/pozemku mimo predajného stola (min. 1m2) – 6,96 eura
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM