Anton Hrachovský Rôzne

Prestížne ocenenia osobností: Krištálové krídlo putuje do okresu Nové Zámky

Dvanásť osobností slovenskej vedy, medicíny, hospodárstva, umenia a športu si prevzalo prestížne ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2016. Medzi nimi i rodák z nášho okresu.

Ilustračný obrázok k článku Prestížne ocenenia osobností: Krištálové krídlo putuje do okresu Nové Zámky
Zdroj: TASR

Krištáľové krídlo je každoročne udeľované ocenenie osobnostiam na Slovensku, ktoré dosiahli vo svojom odbore mimoriadny úspech. Ocenenie je udeľované od roku 1997 v rôznych oblastiach spoločenského, kultúrneho, hospodárskeho a verejného života.

Finálová nominácia pre rodáka zo Štúrova

Aj tento rok rozhodovali poroty v deviatich kategóriách v tajnom hlasovaní. Medzi nominovanými bol i rodák zo Štúrova a špičkový lekár, klinik a vedec Michal Mego. Svoju nomináciu nakoniec premenil na víťazstvo.

Za oblasť Medicíny a vedy si ocenenie odniesol popredný slovenský onkológ, klinik a vedec Michal Mego. V roku 2016 publikoval 17 vedeckých prác, v ktorých rozvinul nové významné poznatky o cirkulujúcich nádorových bunkách, ktoré sú súčasťou procesu metastázovania a majú význam ako indikátory prognózy a odpovede na liečbu u onkologických pacientov. Okrem toho ako prvý popísal nový podtyp cirkulujúcich nádorových buniek odolných voči chemoterapii.

Víťazstvo v medicíne a vede

Michal Mego je popredný slovenský onkológ, klinik aj vedec. Do finálovej trojice vo svojej kategórií sa dostal spolu s popredným archeológom Matejom Ruttkayom a špičkovým otorinolaryngológom Milanom Profantom.

Mego je známy a uznávaný i v zahraničí. V roku 2014 pôsobil ako hosťujúci docent na University of Texas, MD Anderson Cancer Center, v Houstone v USA. Za svoju prácu získal viaceré ocenenia, medzi inými Cenu Americkej spoločnosti pre výskum rakoviny (2009). Je spoluautorom 5 patentových návrhov z rôznych oblastí medicíny.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM