Rastislav Búgel Kultúra

Predstavia tvorbu neprofesionálnych fotografov: Zamerali na skvosty nášho kraja

Pohľady neprofesionálnych fotografov na kultúrne a historické pamiatky ponúkne výstava s názvom Skvosty Nitrianskeho samosprávneho kraja v Krajskom osvetovom stredisku (KOS) v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Predstavia tvorbu neprofesionálnych fotografov: Zamerali na skvosty nášho kraja
Zdroj: TASR

Bude prezentovať výsledky tvorivého fotografického workshopu, ktorý sa konal na jeseň 2015 pod vedením profesionálneho fotografa a pedagóga Jozefa Peniaka. Ako informovala Zdenka Smrečková z KOS, výstava, ktorú otvorí slávnostná vernisáž 11. januára, potrvá až do 5. februára 2016.

Fotografovali v niekoľkých lokalitách

„Ide o projekt, ktorého cieľom bolo podchytiť začínajúcich fotografov a motivovať aj skúsenejších neprofesionálnych fotografov k zachyteniu kultúrno-historických a prírodných skvostov, dominánt a jedinečností Nitrianskeho kraja. Skladal sa z niekoľkých častí a stretnutí. Účastníci fotografovali v lokalitách zrúcaniny hradu Hrušov, v Topoľčiankach, Nitre, Brhlovciach, Bátovciach, Pukanci, Bojnej, Kolárove, Komárne a Hurbanove,“ hovorí o výstave Smrečková.

Viacero žánrov

Ako doplnila, fotografi zamerali svoju pozornosť nielen na krajinný a architektonický detail, dokument, celok, kompozíciu obrazu či správne svetlo, ale uvažovali aj v súvislostiach konceptuálnej fotografie. „Pracovali teda aj na tvorbe diptychov a sérií fotografií so širším významom a viacerými možnosťami interpretácie. Výsledný výstavný súbor je rôznorodý práve tým, že stretnutia boli zamerané na viacero žánrov, teda na krajinu, portrét, street fotografiu, reportáž, koncept či dokument. Poslaním jednotlivých stretnutí bol rozvoj nielen fotografických zručností frekventantov, ale aj hlbšie spoznanie miest a obcí Nitrianskeho kraja a zozbieranie zaujímavého obrazového materiálu,“ dodala Smrečková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM