Rôzne

Predaj vianočných kaprov v plnom prúde: Za koľko ich kúpite v Nových Zámkoch?

Predaj živých rýb v Zámkoch sa rozbehol už naplno. Ak sa rozhodnete napríklad pre kapra, vieme o koľko odľahčí vašu peňaženku.

Ilustračný obrázok k článku Predaj vianočných kaprov v plnom prúde: Za koľko ich kúpite v Nových Zámkoch?
Zdroj: Dnes24.sk

Za vianočného kapra zaplatíte podľa váhy. Čím ťažší kapor, tým samozrejme je cena vyššia. V Zámkoch je viacero predajných miest, kde ponúkajú nielen kapra, ale aj iné druhy rýb.

Koľko stojí kapor

  • Kapra s váhou do 2,5 kg dostanete v priemere od 3,30 €/kg do 3,69 €/kg.
  • Kapor nad 2,5 kilogramu, stojí cca od 3,50 €/kg do 3,99 €/kg.

Okrem tejto najbežnejšej vianočnej ryby, je na niektorých miestach v ponuke aj sumec, ktorého si môžete kúpiť od 6,80 € za kilogram, až po 7,99 €/kg.

Niektorí predajcovia živých rýb ponúkajú hneď na mieste aj pitvanie ryby. Zaplatíte zaň 2 eurá.

Na jednom predajnom mieste sme našli aj úplne netradičné „vianočné“ ryby – úhor a tolstolobik.

„Tolstolobik je športovo cenená ryba pre bojovnosť pri zdolávaní a veľkú hmotnosť. Jeho mäso je veľmi chutné, po vylovení sa musia ihneď vybrať vnútornosti, lebo mäso zhorkne a rýchlo sa kazí,“ prezradil nám predajca. „Mäso úhora je tiež veľmi chutné a v mnohých prímorských štátoch je súčasťou tradičnej kuchyne,“ dodáva.

Pre porovnanie

Ceny Kaprov – rok 2012:

menej ako 2,5 kg … 3,29 €/kg

nad 2,5 kg ............... 3,99 €/kg

Ryba je už tradičný symbol Vianoc; rybacie špeciality nesmú chýbať na žiadnom stole počas Štedrého dňa. História Vianoc rozpráva príbeh o vianočnom pokrme – rybe, ktorá bola podávaná rodinám i hosťom na najdôležitejší sviatok roka. Rovnako vzácna bola aj chutná rybka, ktorá už v tej dobe bola považovaná za mimoriadne zdravú stravu pre ľudský organizmus.

Aké ryby chutia Novozámčanom ?

V súčasnosti, je Štedrý deň mimoriadne bohatý na výber tej správnej, „vianočnej ryby“; Slováci si najčastejšie volia typického kapra. Viacerí Novozámčania ale uprednostňujú mrazené ryby z obchodov. Pretože – nie sú v nich malé kostičky.

„Keď som bola dieťa, rodičia kupovali len živú rybu – kapra, vtedy ani iné živé v ponuke neboli, a uprednostňovali sa živé pred mrazenými. A my sme sa z toho, ako deti, aj s bratom veľmi tešili. Vždy sme ju pozorovali vo vani. Ale bolo nám ľúto, keď ju naši zabili,“ zaspomínala si Novozámčanka Janka.

„Ja som kupoval vždy filé, ale boli tam kosti. Potom mi niekto poradil žraloka, a to bolo super. Konečne som si mohol s rodinou vychutnať vianočnú rybu ako sa patrí. Naozaj nemá malé kostičky, len veľké kosti, ktoré vykrojím, a tak sa už nemusíme báť, že sa nám nejaká kosť zapichne v krku,“ hovorí s úsmevom Vlado.

„Jednoznačne pangasius. Už roky ho kupujem. Je to chutná ryba, a hlavne nemá kosti. Je to pohodlnejšie, chutí celej rodine, a fakt sme kľudnejší, že sa nebudeme na Štedrý večer škrtiť,“ povedala nám svoj názor Petra.

„Prišli sme si kúpiť kapra. Tie iné živé, čo ponúkajú ani nepoznáme. Takže zostaneme verní aj tento rok našej, už tradičnej vianočnej pochúťke. Deti sa budú iste tešiť,“ podelil sa s nami o svoj názor sympatický manželský pár.

„Ja si z detstva pamätám vždy živú rybu, dokonca sme raz kúpili omylom dve. Ja som bol kupovať rybu s mamou, a brat s otcom. Nejako sme sa nedohodli, a tak nám vo vani plávali dva kapre. Ale bolo mi ľúto, keď sa zabíjali. A tiež nemám príjemnú spomienku na chuť tej ryby. Bolo z nej cítiť rybník, alebo čo. A pravdu povediac, ani by som ju ja nedokázal zabiť. Kupujem už roky pangasius. Mrazený a bez kostí. A mám pokoj,“ hovorí s úsmevom Števo.

Kapor sa najviac predáva na juhu

Vo všeobecnosti najsilnejšie predaje vianočného kapra prebiehajú na juhu a juhozápade Slovenska. Za pozornosť stojí, že počas Vianoc stúpajú i predaje rýb a morských špecialít, ktoré na Slovensku v minulosti neboli považované za tradičné. Príkladom je hlavne losos, ale aj ostriež nílsky, tilápia či morské krevety, o ktorých kontinuálne rastie záujem i v tomto období.

Ak aj kúpite akúkoľvek rybu, hlavne živú, pozor na kosti. Aby ste Štedrý večer prežili naozaj príjemne, v kľude a pohode.

Sara

Ryby
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM