Monika Obrtalová Rôzne

Pred dovolenkou si nezabudnite skontrolovať pas!

Polícia upozorňuje občanov, aby si pred cestou do zahraničia skontrolovali cestovný pas. Do niektorých krajín postačí aj občiansky preukaz, niekde sú však potrebné víza.

Bez cestovného pasu môžete vycestovať len do krajín Európskej únie, no na pobyt v Chorvátsku, na Islande, v Lichtenštajnsku, Nórsku a vo Švajčiarsku stačí aj občiansky preukaz. Cestovný pas je verejná listina, ktorou občan Slovenskej republiky preukazuje svoju totožnosť, štátne občianstvo a ďalšie skutočnosti uvedené v cestovnom pase. Žiadosť o vydanie cestovného pasu podáva občan v mieste trvalého alebo prechodného pobytu, alebo v mieste, kde sa zdržiava. „Občania musia byť pri podaní žiadosti o vydanie cestovného pasu osobne prítomní. Výnimkou sú občania, ktorí tak nemôžu urobiť pre bezvládnosť. Pracovníci oddelení dokladov nasnímajú podobu tváre a podpis v elektronickej forme priamo pri podaní žiadosti, fotografiu už netreba nosiť so sebou,“ informovala banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

Polícia odporúča nenechávať si vybavovanie pasu na poslednú chvíľu, treba sa na cestu včas pripraviť. Cestovný pas sa vyhotoví najneskôr do 30 dní od podania žiadosti. Je možné podať žiadosť o expresné vydanie dokladov do dvoch pracovných dní za zvýšený správny poplatok. Informáciu o vyhotovení nového dokladu je možné žiadateľovi zaslať prostredníctvom SMS alebo e-mailom v rámci celého Slovenska. Táto služba nie je pre žiadateľa spoplatnená.

Aj keď v rámci cestovania po krajinách Európskej únie stačí občiansky preukaz, treba myslieť na to, že dieťa do 15 rokov ho nemá. Takže potrebuje aj na pohyb v tomto priestore cestovný pas. Iba deti do piatich rokov môžu byť zapísané v cestovnom pase svojho rodiča. Ak však bude cestovať napríklad so starými rodičmi, musí mať dieťa vlastný pas. „Pred vycestovaním je potrebné skontrolovať dobu platnosti cestovného pasu, pretože niektoré krajiny vyžadujú, aby bol cestovný pas platný aj po vycestovaní z ich územia. Nie všade však stačí mať pas. Do niektorých krajín sú potrebné víza,“ upresnila Faltániová. Podmienky podávania žiadostí, poplatky, lehoty a vyžadované dokumenty si určuje každý štát samostatne, a preto najspoľahlivejšie informácie získajú občania, buď na ich webových stránkach alebo pri priamom kontakte s konzulárnymi pracovníkmi veľvyslanectva cieľovej krajiny.

Ako ďalej uviedla hovorkyňa, občan SR môže byť držiteľom dvoch platných cestovných dokladov rovnakého druhu. „Možnosť mať dva platné cestovné pasy nie je v iných štátoch sveta bežná, vychádzame však v ústrety občanom. Stáva sa to najmä v prípadoch, keď v starom pase má platné víza do niektorej krajiny. Ak nie je možné na cestu, napr. z vízových dôvodov použiť ani jeden z dvoch pasov a občan potrebuje vydať nový, resp. ďalší cestovný pas, jeden zo skôr vydaných cestovných pasov je povinný odovzdať,“ potvrdila. Bez cestovného pasu môžu Slováci vycestovať do všetkých krajín Európskej únie. Okrem týchto krajín stačí občiansky preukaz aj na vstup a pobyt v Chorvátsku, na Islande, v Lichtenštajnsku, Nórsku a vo Švajčiarsku. Na cestu do Egypta, Turecka či Tuniska však občiansky preukaz nestačí.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM