Anton Hrachovský Správy

Pozor na to, kde parkujete: Desiatky áut v Zámkoch dostali papuče

Nesprávne parkovanie na chodníku dostihlo množstvo novozámockých šoférov. Polícia začala s intenzívnejšou kontrolou dodržiavania zákona.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na to, kde parkujete: Desiatky áut v Zámkoch dostali papuče
Zdroj: TASR

Len nedávno bolo v Nových Zámkoch zriadené parkovisko na M. R. Štefánika v areáli bývalej tabakovej továrne. Napriek tomu pretrvával v lokalite pri železničnej stanici stav permanentného porušovania Zákona č. 8/ 2008 o cestnej premávke o nesprávnom státí na chodníku. Mestská polícia Nové Zámky preto pristúpila k zvýšeniu kontrolnej činnosti.

Kontroly majú byť pravidelné

Policajti spustili intenzívnejšie kontroly a začali nedisciplinovaných šoférov trestať. Desiatky áut dostali tzv. papuču, iní si našli predvolanie. „Samozrejme kontrolujeme nielen parkovanie pri železničnej stanici, ale spôsob parkovania aj na iných problematických miestach v meste,“ informoval Jozef Tököly, náčelník Mestskej polície Nové Zámky.

Zároveň zdôraznil, že sa nejedná o jednorazovú akciu. „Pravidelne budeme kontrolovať spôsob parkovania motorových vozidiel, nakoľko novozriadené parkovisko nebolo dostatočne využívané,“ dodal Tököly.

Takmer stovka zásahov

Od 20. januára do obeda 23. januára 2020 riešila mestská polícia 84 vozidiel, ktoré porušili nový zákon.

Stalo s tak na Námestí republiky pred poštou (21 vozidiel), J. Kráľa (34), T. G. Masaryka (7), Cyrilometódska (3) a na pešej zóne (19).

„Po zvýšenej kontrolnej činnosti zameranej na parkovanie motorových vozidiel je od 22. januára 2020 parkovisko na M.R.Štefánika v areáli bývalej tabakárne maximálne využívané,“ uviedol Tököly.

„Napriek tejto skutočnosti musím konštatovať, že počet parkujúcich vozidiel na Bratislavskej ceste, Námestí republiky, Cyrilometódskej a T. G. Masaryka sa nezmenil. Počet parkujúcich vozidiel na uvedených miestach neubudlo. Z uvedeného dôvodu bude potrebné pouvažovať o zriadení ďalších parkovacích miest, resp. parkoviska v lokalite pri železničnej stanici,“ dodal na záver policajný náčelník.

Zmena pravidla o parkovaní

Zmenilo sa znenie pravidla o parkovaní na chodníku, aby bolo jednoznačne uvedené, že parkovať na chodníku možno len na takom mieste, kde nebude dochádzať k jazde po chodníku, ale pôjde skutočne len o zaparkovanie na chodníku, ktorý susedí s cestou.

„Je to z dôvodu posilnenia ochrany najzraniteľnejšieho účastníka cestnej premávky na chodníku, ktorý je budovaný a určený práve pre chodca,“ uvádza Ministerstvo vnútra SR na svojom webe.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM