Anton Hrachovský Správy

Pozor na infekčný africký mor ošípaných! Okres Nové Zámky tvorí nárazníkovú zónu

Nebezpečné ochorenie je už len kúsok od slovenských hraníc. Štátna veterinárna a potravinová správa vydala varovanie, týka sa nárazníkovej zóny v okrese Nové Zámky.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na infekčný africký mor ošípaných! Okres Nové Zámky tvorí nárazníkovú zónu
Zdroj: TASR

Africký mor ošípaných (AMO) je vírusová infekcia domácich ošípaných, európskych diviakov, amerických diviakov a afrických divo žijúcich sviňovitých. Vyznačuje sa rýchlym priebehom, vysokou morbiditou a mortalitou na úrovni 85 až 100%. V roku 2014 prenikol aj na územie Európskej únie. Slovensko je obkolesené krajinami, v ktorých sa vírus už objavil.

Africký mor už aj pri slovenských hraniciach

Regionálna veterinárna a potravinová správa Nové Zámky upozorňuje všetkých chovateľov ošípaných (aj neregistrovaných) v nárazníkovej zóne AMO, že v prípade úhynu domácej ošípanej je majiteľ zvieraťa povinný tento úhyn ihneď nahlásiť Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe Nové Zámky.

Dôvodom je fakt, že africký mor ošípaných sa vyskytol nielen v Poľsku, na Ukrajine a v Českej republike, ale v poslednom období aj v Maďarsku, len 31 km od slovenských hraníc.

Informácia je určená všetkým chovateľom ošípaných nárazníkovej zóny AMO v okrese Nové Zámky, ktorá zahŕňa obce Bajtava, Belá, Bíňa, Bruty, Gbelce, Chľaba, Kamenica nad Hronom, Kamenín, Kamenný Most, Leľa, Ľubá, Malá nad Hronom, Malé Kosihy, Malá Mužla, Mužla, Nána, Nová Vieska, Obid, Pavlová, Salka, Svodín, Šarkan či mesto Štúrovo.

Prísne opatrenia

Úhyn domácej ošípanej je nutné ihneď ohlásiť na niektoré z telefónnych číslel: 035/6428309, 035/6428311, 0917/246166, 0917/249165 a príslušnému súkromnému veterinárovi. Rovnako je chovateľ povinný nahlásiť úhyn zvieraťa a podozrenie z nákazy. Chovateľ je povinný oznámiť na hore uvedené telefóne čísla aj dátum, čas a miesto vykonania domácej zakáľačky minimálne jeden pracovný deň vopred.

Pri nedodržaní vyššie spomenutých povinností hrozí chovateľovi pokuta od 400 do 1000 eur v prípade fyzickej osoby a od 10 000 do 160 000 eur v prípade fyzickej osoby podnikateľa alebo právnickej osoby.

V krajinách EÚ bolo k máju 2018 diagnosti­kovaných 33 ohnísk u domácich ošípaných a 2532 prípadov sa týkalo diviačej zveri. Veľmi rizikové sú pre Slovensko výskyty na Ukrajine, v blízkosti hraníc Maďarska s Rumunskom a tiež v Maďarsku v blízkosti hraníc so Slovenskom.

Štátna veterinárna správa vydala aj zoznam dezinfekčných prípravkov proti AMO, ktoré sú registrované na Slovensku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM