Anton Hrachovský Správy

Poznáme najlepšie nemocnice Slovenska: Ako dopadla tá v Nových Zámkoch?

Na svet sa dostalo hodnotenie najlepších slovenských nemocníc za rok 2019. Pozrite sa, ktoré patria medzi najlepšie, resp. najhoršie a ako dopadla tá novozámocká.

Ilustračný obrázok k článku Poznáme najlepšie nemocnice Slovenska: Ako dopadla tá v Nových Zámkoch?
7
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy INEKO zverejnil výsledky svojho piateho ročníka hodnotenia slovenských nemocníc. Najvyššie ocenenie Nemocnica roka 2019 sa udeľovalo za obdobie uplynulých 4 rokov. Inštitút hodnotil 11 štátnych univerzitných a fakultných a 33 všeobecných nemocníc. Hodnotenými ukazovateľmi sú kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti, skúsenosti, náročnosť diagnóz, spokojnosť pacientov, hospodárenie a transparentnosť.

Oproti minulosti pribudol nový faktor pre hodnotenie. Je ním „skúsenosť“. Spolu s transparentnosťou a náročnosťou diagnóz ide podľa INEKO o jedny z najvážnejších ukazovateľov, jeho váha je 10 %. Z tohto hľadiska je na prvom mieste „Celková spokojnosť pacientov“. INEKO jej prisúdilo až 16 %-nú váhu.

Nové Zámky v prvej desiatke

Medzi štátnymi univerzitnými a fakultnými nemocnicami triumfovala FNsP F.D.Roosevelta B. Bystrica s celkovým ratingom 61,4. Druhá je ÚVN SNP Ružomberok – FN (58,7). Trojicu najlepších v tejto kategórii uzatvára Univerzitná nemocnica v Martine (55,6). Najslabšie hodnotenie v tejto kategórii si odniesla FN Trnava (44,5).

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky obsadila v tejto kategórii s indexom 51,8 siedme miesto.

Najlepšou všeobecnou nemocnicou je Nemocnica Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica s hodnotením 70,6. Za ňou nasleduje Ľubovnianska nemocnica, n.o. (68,5). Tretiu priečku obsadila Nemocnica Poprad, a.s. (63,3). Naopak, najhoršou spomedzi hodnotených všeobecných nemocníc obstála Nemocnica na okraji mesta, n.o., Partizánske (37,1).

V Zámkoch najlepšie hodnotené hospodárenie

Celkový index novozámockej nemocnice je 51,8. Najlepšie obstála v ukazovateli „Hospodárenie“ – v tomto prípade ide o nadpriemerný index 67,0. Priemerné hodnotenie dostali ukazovatele „Transparentnosť“ (60,0) a „Skúsenosť“ (58,0). Podľa INEKO skončili pod priemerom dva ukazovatele -„Spokojnosť“ (45,0) a "Náročnosť diagnóz pacientov“ (44,0).

„Výsledky INEKO vnímam ako stabilné. Existujúce hodnotenie je pre lokálnu nemocnicu v rámci stratifikácie dobré východisko a máme veľkú šancu sa posunúť na popredné priečky,“ vyjadrila sa ekonomická riaditeľka nemocnice v Nových Zámkoch Ľubica Bartošová.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky
7
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM