Anton Hrachovský Správy

Poznáme hodnotenia mestských novín: V rebríčku sa nachádzajú aj tie novozámocké

Transparency International Slovensko zverejnilo po dvoch rokoch hodnotenie mestských novín z celej krajiny. Medzi sledované periodikum patrí aj Castrum Novum.

Ilustračný obrázok k článku Poznáme hodnotenia mestských novín: V rebríčku sa nachádzajú aj tie novozámocké
Foto: Anton Hrachovský

Radničné noviny sú vydávané za verejné peniaze a mali by byť preto pod kontrolou autority verejnej správy. V slovenských pomeroch sa však častokrát stáva, že ich obsah je cenzurovaný a zneužívaný v prospech aktuálneho vedenia samosprávy. Nezriedka ide aj o politickú kampaň financovanú práve z verejných zdrojov.

Portál hlasnetruby.tran­sparency.sk, ktorý je projektom neziskovej mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko, vyhotovil aktuálny prieskum 86 radničných periodík v krajine. Medzi nimi i novozámockých novín Castrum Novum.

Prieskum po dvoch rokoch

Hodnotených bolo celkovo 86 novín, ktoré samosprávy vydali v aktuálnom volebnom období aspoň päťkrát. Vzorkou bolo posledných päť čísel od júla 2018 (spätne).

Vydávanie radničných novín stojí na Slovensku podľa prieskumu v 78 mestách 2 milióny eur, pričom často nie sú do tejto sumy zarátané náklady na redaktorov.

Celkové hodnotenie – tzv. Index BENEFIT vzniklo na základe čiastkových známok. Posudzovala sa politická a alternatívna plocha (pozitívna i poškodzujúca), výskyt zápisov z uznesení, budúcich rozhodnutí či počet fotiek a zmienok o primátoroch a vedení radnice.

Castrum Novum v roku 2018

Hodnotených bolo 5 vydaní od mája až po júl 2018. Polemika a diskusia sa podľa priekumu ocitli iba v dvoch z nich. Kým v májových a júnových číslach bolo „Vedenie radnice prezentované v relatívne rozumnej miere, v júlovom čísle bolo propagované abnormálne často.“ Transparency International tiež uvádza, že "V troch z piatich vydaní bolo činnosti radnice venovaného menej priestoru, pričom väčšina obsahu je o iných záležitostiach a informácie o budúcich rozhodnutiach sa prakticky nevyskytujú.

Index BENEFIT novín Castrum Novum dosiahol za obdobie máj 2018 – júl 2018 hodnotu 46,19%. Politická plocha v nich tvorí 39,19% obsahu. Vyskytuje sa v nich spolu 46 zmienok o vedení samosprávy a reklama zaberá 38,47% z celkovej plochy obsahu.

Castrum Novum tak obsadilo celkovo 54. miesto z 86. Z hľadiska nákladnosti sú na 45. mieste, ročné náklady na 1 obyvateľa predstavujú podľa prieskumu 63 centov.

Index BENEFIT je porovnávací index, na základe ktorého bol zostavený rebríček mestských periodík v najväčších samosprávach na Slovensku. Výsledné číslo indexu vyjadruje prínos novín v oblasti informovania občanov o politike a činnosti miestnej samosprávy.

Najlepšie noviny majú v Ružinove

Najprínosnejším periodikom je podľa priekumu Ružinovské Echo s hodnotením 73,75 %. Na druhom mieste sa umiestil Prešovský magazín (66,35 %), tretie miesto patrí Hlasu Nového Mesta z Bratislavy (64,29 %). Naopak, najslabšími sú noviny Veľkomederský hlásnik (19,78 %).

Niekoľko zaujímavostí z priekumu radničných periodík:

  • Z celkom 86 novín zaradených do hodnotenia až polovica (47) neponúkla čitateľom žiaden kritický názor na politiku radnice, alebo preň vyhradila menej ako percento zo svojho obsahu venovaného samosprávnym témam.
  • Iba v jedinom prípade – Ružomberskom hlase dostal bezplatný priestor aj protikandidát primátora.
  • Ružinovské Echo umožňuje protikandidátom prezentovať sa cez platenú inzerciu.
  • Prípady napádania protivníkov nedostali žiaden priestor na reakciu v 35 hodnotených samosprávach. V roku 2016 to bolo len v 21-krát.
  • Až 39 titulov z 86 je skôr škodlivých pre verejnú kontrolu samospráv
  • Primátorka Humenného Jana Vaľová bola v piatich číslach Humenských novín zmienená až 129-krát.
  • Primátor Nitry Jozef Dvonč sa objavil v dvoch mestských tituloch v celkom 10 hodnotených vydaniach 175-krát.

„Úroveň hodnotených radničných novín sa od prvého hodnotenia v roku 2016 zlepšila len nepatrne, keď priemerný Index Benefit stúpol aj vďaka úprave metodiky z 45 na 49%. Stále je v pásme pod 50%, kde prevažujú negatívne ukazovatele nad pozitívnymi,“ opisujú zástupcovia Transparency International Slovensko.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM