Anton Hrachovský Rôzne

Potvrdené! Vtáčia chrípka v okrese Nové Zámky, platia prísne opatrenia

Nedávno sme informovali, že v obci novozámockého okresu bolo nájdených 16 uhynutých labutí. Výsledky testov potvrdili nákazu vtáčou chrípkou.

Ilustračný obrázok k článku Potvrdené! Vtáčia chrípka v okrese Nové Zámky, platia prísne opatrenia
Zdroj: TASR

Nebezpečný vírus potvrdený

Na území Slovenska sa v uplynulých dňoch objavilo hneď niekoľko ohnísk vtáčej chrípky. Dve z toho boli laboratórnymi testami potvrdené v Nitrianskom kraji. Minulý týždeň bolo nájdených v jazere vo Dvoroch nad Žitavou (okres Nové Zámky) spomínaných 16 uhynutých voľne žijúcich labutí.

Regionálna veterinárna a potravinová správa Nové Zámky nariadila na základe zistení a potvrdení vtáčej chrípky u voľne žijúcich vtákov pri obci Dvory nad Žitavou veterinárne opatrenia na kontrolu chorôb zvierat.

Vtáčia chrípka môže predstavovať nebezpečenstvo pre zdravie zvierat ale i ľudí. Okrem toho sa v našom kraji nákaza objavila i v okrese Komárno.

Prísne opatrenia

Medzičasom boli prijaté opatrenia s cieľom zabrániť šíreniu nákazy. Toto nariadenie sa vzťahuje ako na samotnú obec Dvory nad Žitavou a poľovné združenie Dvory nad Žitavou, tak aj na všetkých chovateľov hydiny a iného vtáctva chovaného v zajatí v monitorovanej oblasti. Monitorovanou oblasťou sa rozumie katastrálne územie obce Dvory nad Žitavou.

Samotná obec preto musí do 19. januára 2017 zabezpečiť súpis všetkých chovov hydiny, holubov a iných vtákov chovaných v zajatí. Chovatelia hydiny sa musia postarať o zvýšenú biologickú bezpečnosť vo všetkých chovoch. Kompletné znenie prijatých opatrení možno nájsť na webe obce Dvory nad Žitavou.

Zákazy

Regionálna veterinárna a potravinová správa v Nových Zámkoch zakázala obci a chovateľom premiestňovať hydinu alebo iné vtáky chované v zajatí z monitorovacej oblasti po dobu 15 dní od jej vzniku. Rovnako uložila zákaz zhromažďovania hydiny na veľtrhoch, výstavách a iných podujatiach.

Zákazy platia aj pre Poľovné združnie Dvory nad Žitavou. Pre členov združenia platí zákaz lovu voľne žijúceho vtáctva ako aj zákaz toto vtáctvo iným spôsobom odoberať z voľnej prírody (okrem povolenia príslušnými orgánmi). Taktiež platí zákaz vypúšťania pernatej zvery zo zajatia do voľnej prírody.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM