Anton Hrachovský Kultúra

Potichu smerom do vnútra v Zámkoch: Galéria predstaví tvorbu slovenského umelca

Galéria umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch pripravuje novú výstavu. V rámci nej predstaví dielo Mariána Mudrocha.

Ilustračný obrázok k článku Potichu smerom do vnútra v Zámkoch: Galéria predstaví tvorbu slovenského umelca
8
Galéria
Zdroj: TASR

Výstavu otvorí vo štvrtok 16. mája slávnostná vernisáž. Návštevníci galérie si ju budú môcť pozrieť do 22. júna. Novozámocká galéria vo svojom výstavnom programe venuje zvláštnu pozornosť členom skupiny A – R, ktorých predstavila na samostatných výstavách, alebo v rámci tematických projektov.

Potichu smerom do vnútra

Táto skupina umelcov, narodených v rokoch 1945 až 1950, vznikla neformálne v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, formálne bola založená v roku 1991.

Jedným z jej členov je aj Marián Mudroch. Súbor jeho prác pod názvom Potichu smerom do vnútra mal premiéru v galérii v roku 2004. Aktuálna výstava popisuje kľúčové momenty jeho tvorby.

„Načrtáva metaforický oblúk od raných prác z čias štúdií na Vysokej škole výtvarných umení až po nedávne diela. Pripomenie si akčno-konceptuálne experimenty raného obdobia, materiálové a tvarové štúdie, interpretácie z dejín umenia, sústreďuje sa na originálne narábanie so svetlom a postkonceptuálne úvahy o tvorbe,“ uviedol kurátor výstavy Juraj Mojžiš.

Ako pripomenul, podnázov výstavy Zrkadlenie tmy odkazuje na svetlo a tmu, ktorých vzájomné prelínanie, súperenie a hry sa tiahnu dejinami umenia i tvorbou autora. „Fenomén svetla je nosným prvkom Mariána Mudrocha, prekračuje rolu bežného výrazového prostriedku a nadobudol u neho meditatívny a transcendentálny rozmer,“ doplnil Mojžiš.

Vo fotogalérii: Zábery z výstavy Mudroch & Mudroch Neuskutočnený rozhovor v Slovenskej národnej galérii v roku 2009.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Výstava Mudroch & Mudroch Neuskutočnený rozhovor
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM