Anton Hrachovský Samospráva

Poslanci Nových Zámkov opäť nerokovali: Tentoraz odmietla diskusiu druhá skupina

Dve skupiny poslancov Nových Zámkov stále k sebe nenašli cestu. Ďalšie zo zastupiteľstiev tak neprebehlo. Prečítajte si vyjadrenia zúčastnených.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci Nových Zámkov opäť nerokovali: Tentoraz odmietla diskusiu druhá skupina
Foto: Anton Hrachovský

Nesúlad medzi dvomi poslaneckými frakciami v Nových Zámkoch pokračuje. Obe zhodne tvrdia, že chcú spolupracovať, obe už stihli v priebehu štyroch mesiacov zmariť po jednom mestskom zastupiteľstve.

Výsledkom je tak ďalšie (druhé) rokovanie, ktoré sa neuskutočnilo. Za schválenie rokovacieho programu hlasovalo 6. marca, kedy sa mestské zastupiteľstvo konalo, len 12 poslancov. Zvyšných 12 prítomných sa zdržalo.

Nezhody stále trvajú

Podľa „dvanástky“, ktorá za program nehlasovala, malo ísť o reakciu na predostrený program rokovania. Primátor doň totiž na poslednú chvíľu vložil nový bod – návrh na schválenie zástupcov mesta do štatutárnych a dozorných orgánov mestských podnikov. Poslanci neschválili ani pôvodný ani doplnený program.

„Buď nevedeli, čo robia alebo nemali chuť rokovať. Na rokovanie bol pripravený materiál, ktorý sme ráno doplnili ešte o jeden bod. Prerokovať sa však mohol aj pôvodný program, ktorý poslanci obdržali vopred,“ vyjadril sa po neúspešnom zastupiteľstve primátor Otokar Klein a dodal, že 12 poslancov chce narušiť koncepciu a systémovosť, ktorú podľa jeho slov mesto má.

Svoj názor vyjadril aj poslanec Peter Mészáros. „Žiaľ, včerajšie nekonanie zasadnutia zastupiteľstva nebolo o tom, že by sa "reformní“ poslanci dozvedeli o doplnenom programe až včera, ale o ješitnosti niektorých poslaneckých kolegov. Od zverejnenia výsledkov volieb, čiže od 11. novembra 2018 od polnoci, ide o tvrdé mocenské rozloženie síl v našom Mestskom zastupiteľstve, uviedol na margo situácie Mészáros na svojom profile na sociálnej sieti.

Iného názoru je opozičná „dvanástka“ poslancov, ktorá program neodhlasovala. ”O 9:01 sme dostali na stôl doplnený program rokovania. Toto obdobie, že máme rozhodnúť bez akéhokoľvek prerokovania a diskusie, máme už dávno za sebou. Je to nekorektné, je to ako napľutie do tváre,” povedal Ivan Katona, jeden z 12 poslancov, ktorí za predložený program nehlasovali.

Opozícia nehlasovala ani za pôvodný program. „Vedeli sme, že druhá časť poslancov ide do toho. Takýto spôsob spolupráce nemôžeme akceptovať. Takto sa pracovať nedá. Ide o princíp a elementárnu slušnosť,“ dodal Ivan Katona.

Podobne ako Katona sa vyjadril aj poslanec Martin Vyžinkár. „Možno si niekto povie, že sme sa (ako poslanecký klub) nezachovali správne. Pravdupovediac, ani ja nemám z dnešného dňa dobrý pocit – urobil(i) sme proste vec čo bola nutná. Nie pekná, ale nutná. Nie je predsa možné, aby boli poslancom predkladané témy zastupiteľstva jednu minútu pred začiatkom zasadnutia,“ uviedol Vyžinkár na sociálnej sieti.

Úspech neprinieslo ani neformálne stretnutie

Katona tiež poznamenal, že opoziční poslanci iniciovali v pondelok 4. marca stretnutie všetkých volených zástupcov mesta. Podľa jeho slov sa na ňom z druhej skupiny zúčastnilo len 7 z 13 poslancov a primátor. Cieľom malo byť nastavenie spolupráce medzi obomi tábormi. Stretnutie však podľa Katonu úspech neprinieslo.

Ďalšie Mestské zastupiteľstvo ohlásil primátor na 19. marca 2019. Na záver stretnutia sa ospravedlnil športovým klubom a kultúrnym inštitúciám čakajúcim na prerozdelenie dotácií, obyvateľom pripraveným na vystúpenie i tým, ktorí čakali na vybavenie svojich žiadostí.

Podobne spravili aj viacerí zástupcovia poslaneckej „dvanástky“, ktorá rokovanie odmietla, na svojich kontách sa sociálnej sieti.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM