Aktualizované Anton Hrachovský Samospráva

Poslanci dali stopku zábavnej pyrotechnike: Výnimkou bude Silvester

Novozámockí mestskí poslanci prijali Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o používaní zábavnej pyrotechniky na území mesta. Jeho porušenie sa bude trestať.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci dali stopku zábavnej pyrotechnike: Výnimkou bude Silvester
Zdroj: TASR

Mestskí poslanci z Nových Zámkov schválili na svojom poslednom zasadnutí Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o zákaze používania zábavnej pyrotechniky a iných pyrotechnických výrobkov na území mesta počas roka. Dôvodom boli sťažnosti obyvateľov a bezpečnostné hľadisko.

Reakcia na novelizáciu zákona

Mesto návrhom a prijatím VZN zareagovalo na novelizáciu zákona o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii účinnej od decembra minulého roku. Podľa nej môže obec z dôvodu ochrany verejného poriadku obmedziť alebo zakázať používanie pyrotechnických výrobkov určitých kategórií.

„Z dôvodu ochrany verejného poriadku na území mesta je zakázané používanie pyrotechnických výrobkov kategórie F2, F3, P1 a F4,“ uvádza sa vo všeobecne záväznom nariadení, ktoré novozámockí poslanci schválili.

„Tento zákaz neplatí na čas určený na deň 31. december od 18:00 do 02:00 nasledujúceho kalendárneho dňa, t.j. 1. januára pri splnení príslušných ustanovení všeobecne záväzných právnych predpisov,“ píše sa ďalej v schválenom materiáli.

S pozmeňujúcim návrhom prišiel poslanec Štefan Prešinský, ktorý chcel, aby silvestrovská výnimka platila od 23:00 do 01:00 nasledujúceho dňa. „Myslím si, že dve hodiny na vybláznenie úplne stačia,“ vysvetlil Prešinský. Tento návrh poslanci neschálili a podporili jeho pôvodnú verziu. K Prešinského návrhu mal pripomienku poslanec Gabriel Katona. „Veľmi často sa stáva, že deti chodia spať o desiatej a zo Silvestra by tak nemali to, čo k nemu patrí,“ znela faktická poznámka Gabriela Katonu.

Prijatý zákaz sa vzťahuje na zábavnú pyrotechniku (kategórie F2, F3 a F4) a iné pyrotechnické výrobky (kategória P1) ako dymovnice alebo svetlice. VZN nadobudne účinnosť dňa 14. júla 2016.

Zakázané kategórie pyrotechniky v Nových Zámkoch

Zábavná pyrotechnika

  • kategória F2: zábavná pyrotechnika, ktorá predstavuje nízke nebezpečenstvo a má nízku hladinu hluku a ktorú možno používať vonku v obmedzených priestoroch
  • kategória F3: zábavná pyrotechnika, ktorá predstavuje stredne veľké nebezpečenstvo, ktorá je určená na používanie vonku na veľkých otvorených priestranstvách a ktorej hladina hluku nie je škodlivá pre ľudské zdravie
  • kategória F4: zábavná pyrotechnika, ktorá predstavuje vysoké nebezpečenstvo, ktorú môžu používať len odborne spôsobilé osoby a ktorej hladina hluku nie je škodlivá pre ľudské zdravie

Iné pyrotechnické výrobky

  • kategória P1: pyrotechnické výrobky iné ako zábavná pyrotechnika a scénická pyrotechnika, ktoré predstavuje nízke nebezpečenstvo

Postihy za nerešpektovanie

V praxi to znamená, že nerešpektovanie nariadenia sa bude klasifikovať ako priestupok proti verejnému poriadku. Fyzickej osobe bude v takom prípade možné uložiť pokutu do výšky 33 resp. 500 eur, v prípade právnickej osoby resp. fyzickej osoby – podnikateľa sa jedná o sumu až do výšky 6 638 eur.

Môže vás zaujímať:

V Nových Zámkoch pribudne nová trieda: Určená je pre intelektovo nadaných žiakov

Mesto zrekonštruuje objekt Mestského úradu: Bude energeticky úspornejší

Cesty v Nových Zámkoch potrebujú opravu: Mesto zaplatí za prvú etapu 1,5 milióna eur!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM