Anton Hrachovský Samospráva

Poslanci chcú, aby sa pyrotechnika mohla použiť len počas silvestrovských osláv: Vyjadriť sa môžu aj občania

Novozámockí mestskí poslanci plánujú prijať Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o používaní zábavnej pyrotechniky. Vyjadriť sa môžu aj občania. Bude používanie zábavnej pyrotechniky v Nových Zámkoch okrem osláv príchodu Nového roku zakázané?

Ilustračný obrázok k článku Poslanci chcú, aby sa pyrotechnika mohla použiť len počas silvestrovských osláv: Vyjadriť sa môžu aj občania
Zdroj: TASR

Mesto zverejnilo návrh Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o regulovanom používaní zábavnej pyrotechniky na území mesta Nové Zámky. Výsledkom má byť zákaz jej používania mimo silvestrovských os­láv.

Občania Nových Zámkov môžu pripomienkovať

„Dňom vyvesenia návrhu začína plynúť najmenej desaťdňová lehota, počas ktorej môžu fyzické osoby a právnické osoby uplatniť pripomienku k návrhu v písomnej forme, elektronicky alebo ústne do zápisnice na Mestskom úrade Nové Zámky. Táto lehota končí uplynutím dňa 13.05.2016,“ uvádza sa v návrhu VZN Mesta Nové Zámky.

Zákaz sa má vzťahovať na zábavnú pyrotechniku (kategórie F2, F3 a F4) a iné pyrotechnické výrobky (kategória P1) ako dymovnice alebo svetlice. Dôvodom sú sťažnosti obyvateľov a bezpečnostné hľadisko.

„Tento zákaz neplatí na čas určený na deň 31. december od 18:00 do 02:00 nasledujúceho kalendárneho dňa, t.j. 1. januára pri splnení príslušných ustanovení všeobecne záväzných právnych predpisov,“ píše sa ďalej v predloženom návrhu.

Zmenou príslušného VZN môže mesto reagovať na novelizáciu zákona o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii účinnej od decembra minulého roku. Podľa nej môže obec z dôvodu ochrany verejného poriadku obmedziť alebo zakázať používanie pyrotechnických výrobkov určitých kategórií.

Navrhovaná pokuta za nerešpektovanie

Nerešpektovanie nariadenia sa podľa návrhu bude klasifikovať ako priestupok proti verejnému poriadku. Fyzickej osobe bude v takom prípade možné uložiť pokutu do výšky 33 resp. 500 eur, v prípade právnickej osoby resp. fyzickej osoby – podnikateľa sa jedná o sumu až do výšky 6 638 eur.

Mestské zastupiteľstvo bude o návrhu rokovať 15. júna 2016.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM