Anton Hrachovský Samospráva

Poplatok za odpad v Zámkoch ostáva rovnaký: V budúcnosti vraj musí prísť k zvýšeniu

Poslanci rokovali o výške poplatku za komunálny a drobný stavebný odpad. Nakoniec sa nemení, no dlho to podľa nich takto nepôjde.

Zdroj: Dnes24.sk

Výška miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady ostáva v Nových Zámkoch stále nezmenená. Rozhodli o tom poslanci na júnovom zastupiteľstve.

Zatiaľ všetko po starom

Aktuálne platí v Nových Zámkoch sadzba poplatku za komunálny odpad a drobný stavebný odpad 0,0630 eura denne (23 eur ročne).

Radnica navrhla zvýšenie o 4 eurá ročne z doterajších 23 eur na 27 eur ročne. Nová sadzba poplatku bola navrhnutá na 0,0739 eura za osobu a kalendárny deň.

Poslanec Pavol Uhrin prišiel s návrhom zvýšiť poplatok na sumu 0,0822 eura za osobu a kalendárny deň. V prepočte by to znamenalo ročné navýšenie o necelých 8 eur.

„Nie je možné tento problém pred sebou tlačiť. Mesto dotuje likvidáciu komunálneho odpadu z podielových daní sumou 568-tisíc eur. Každá nákladová položka rozpočtu by sa mala riešiť z tých poplatkov, v rámci ktorých vznikla,“ nechal sa počuť Uhrin. „Riešenie tejto problematiky je z veľkej časti aj v rukách našich obyvateľov,“ dodal Uhrin odkazujúc na fakt, že Novozámčania separujú odpad na 55 %. „Je ťažké predniesť takýto návrh, no myslím, že z hľadiska budúcnosti je opodstatnený,“ dodal Uhrin.

Viacero z poslancov z oboch táborov sa zhodlo, že v budúcnosti bude musieť mesto pristúpiť k navýšeniu tohto poplatku.

Mesto dotovalo likvidáciu odpadu v roku 2018 sumou 568 517 eur. Rok predtým to bolo 459 980 eur. Poplatok za komunálny a drobný stavebný odpad sa v Nových Zámkoch menil naposledy v roku 2012.

Po hlasovaní poslancov sa poplatok za komunálny a drobný stavebný odpad opäť nemení. Pozmeňujúci návrh poslanca Uhrina síce medzi jeho kolegami prešiel, no v ďalšom hlasovaní o doplnení VZN už dostal stopku. Vo finále tým pádom rovnako neprešiel ani návrh alokovať 500-tisíc eur získaných z prípadného navýšenia poplatku do zvýšenia čistoty mesta.

Viacerým poslancom totiž prekáža spolupráca mesta s Brantnerom. Poslanec a konateľ spoločnosti Jaromír Valent tvrdí, že sumy, ktoré mesto Brantneru platí, sú dané súťažou.

Keďže išlo v konečnom dôsledku o návrh všeobecno-záväzného nariadenia, na schválenie boli potrebné tri pätiny hlasov prítomných poslancov.

Podľa Jaromíra Valenta a Moniky Kutenicsovej z mestského úradu prebiejaú medzi Brantnerom a radnicou rokovania o zakúpení nového vozidla na čistenie chodníkov. Pred časom sa zvýšila frekvencia zberu a odvozu separovaného odpadu.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Jednou z horúcich tém v Nových Zámkoch je prekrývanie kontajnerovísk
13
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM