Anton Hrachovský Samospráva

Poplatok za odpad ostáva v Zámkoch nezmenený: Návrh na zvýšenie neprešiel

Výška miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady ostáva v Nových Zámkoch nezmenená. Rozhodli o tom poslanci na zastupiteľstve.

Zdroj: Dnes24.sk

Komisia MsZ finančných a podnikateľských činností predostrela návrh na zvýšenie miestneho poplatku za komunálne a drobné stavebné odpady v Nových Zámkoch.

Poplatok sa nemení

Poslanci o tom rokovali na ostatnom mestskom zastupiteľstve v marci 2019. Radnica navrhla zvýšenie o 4 eurá ročne z doterajších 23 eur na 27 eur ročne. V prípade schválenia mal nový poplatok vstúpiť do platnosti od roku 2020.

Nová sadzba poplatku bola navrhnutá na 0,0739 eura za osobu a kalendárny deň.

Navrhované zvýšenie poplatku neprešlo, hlasovalo zaň iba 14 poslancov z 25. Keďže išlo o návrh zmeny všeobecno-záväzného nariadenia, na schválenie bola potrebná 3/5-nová väčšina (15 hlasov).

Zákon o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady umožňuje obciam určiť sadzbu poplatku za osobu a deň vo výške najmenej 0,0066 eura a najviac 0,1095 eura.

Aktuálne (od 1. januára 2016) platí v Nových Zámkoch sadzba poplatku za komunálny odpad a drobný stavebný odpad 0,0630 eura denne (23 eur ročne).

Návrh zmeny VZN ešte pred zastupiteľstvom pripomienkoval poslanec Peter Podbehlý, ktorý navrhol zvýšenie poplatku, no iba na 0,0657 eur na osobu a kalendárny deň.

„Mám za to že na základe odhadov NKÚ, by tieto čísla pre naše mesto nemali byť až také nepriaznivé, ako uvádza predkladateľ (radnica – pozn. red.),“ uviedol poslanec Podbehlý vo svojej pripomienke.

Výška poplatku za uloženie odpadu na skládke je na rok 2019 nastavená na 8 eur za 1 tonu. Zástupcovia mestského úradu tvrdia, že pokiaľ sa separovanie odpadu v Nových Zámkoch nezlepší, bude sa v roku 2020 platiť 13 eur/tona a v roku 2021 zaplatí mesto až 22 eur za tonu odpadu.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Jednou z horúcich tém v Nových Zámkoch je prekrývanie kontajnerovísk
13
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM