Anton Hrachovský Správy

Poľnohospodári očakávajú straty: Nočné mrazy zasiahli obľúbenú plodinu

Pestovatelia cukrovej repy očakávajú výpadky pestovateľských plôch spôsobené pretrvávajúcimi nočnými mrazmi. Týka sa to aj poľnohospodárov z okresu Nové Zámky.

Ilustračný obrázok k článku Poľnohospodári očakávajú straty: Nočné mrazy zasiahli obľúbenú plodinu
Zdroj: TASR

Podľa výkonného riaditeľa Zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska Petra Závodského v pestovateľských regiónoch cukrovej repy počas posledných dvoch nocí dosahovali celonočné mrazy miestami až mínus sedem stupňov Celzia.

„Pestovatelia sa obávajú, že vzchádzajúca cukrová repa aj napriek tomu, že sa jej hypocotyl nachádza ešte pod zemou, bude na mnohých miestach vymrznutá a bude potrebné uskutočniť jej presev, prípadne osev inej plodiny,“ skonštatoval Závodský.

Pestovateľské plochy cukrovej repy sa v tomto roku pohybujú na úrovni 22 300 hektárov. Dôsledky mrazov budú podľa slov riaditeľa zväzu známe najskôr začiatkom budúceho týždňa.

Pestovanie cukrovej repy je sústredené predovšetkým v okresoch Nové Zámky, Trnava, Nitra, Levice, Dunajská Streda, Trenčín a na Záhorí.

„Pestovatelia až vtedy budú vedieť podľa stavu rastlín cukrovej repy určiť poškodenie porastov mrazmi,“ uviedol Závodský. Niektorí pestovatelia sú podľa jeho slov poistení, nie však všetci. „Od štátu očakávame pokračovanie viazanej platby na cukrovú repu a zelenej nafty pre poľnohospodárov. V súčasnosti sa cena cukrovej repy odvíja od veľmi nízkej ceny cukru. Toto obdobie potrebujeme preklenúť systémovou podporou štátu,“ tvrdí Závodský.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM