Anton Hrachovský Samospráva

Pokračovanie výrubu na Sihoti: Situácia je nejasná, padlo trestné oznámenie, VIDEO

Mesto tvrdí, že výrub sa odohral bez jeho vedomia a povolenia. Firma, ktorá ho zabezpečila hovorí opak. Ochranár takú situáciu ešte nezažil a poslanec spomína enviromentálny analfabetizmus. Prípad vyšetruje polícia.

Zdroj: Dnes24.sk

Koncom februára 2019 sme písali o masívnom výrube takmer stovky drevín v lesoparku Sihoť vedľa areálu starej nemocnice na Kapisztóriho ulici. Areál starej nemocnice sa dostal koncom roka 2018 do rúk spoločnosti AMV Slovakia s.r.o., ktorá v ňom začala robiť poriadok, pričom v ňom plánuje otvoriť domov pre seniorov.

Vo februári 2019 prišlo vedľa areálu nemocnice k výrubu, čo sa stretlo s nevôľou obyvateľov. Dodnes nie je jasné, kto výrub prikázal a prípad vyšetruje polícia. Isté je len to, že z neho zmizla už vyše stovka drevín, keďže v marci malo dôjsť k ďalšiemu výrubu.

V lokalite dnes už bývalého lesoparku plánuje mesto zriadiť nový verejný park. Do konca marca 2019 má byť v danej lokalite posadených 30 líp, ktoré dodá firma AMV Slovakia s.r.o. a kvetiny – cibuloviny, ktoré zabezpečí mesto.

Výrub na Sihoti bez povolenia

K februárovému výrubu sa na podnet od poslanca Petra Podbehlého vyjadrila na zastupiteľstve 19. marca aj vedúca odboru komunálnych služieb Monika Kutenicsová. Podľa nej mesto označilo náletové dreviny na výrub a ten mala na mestskom pozemku urobiť mestská organizácia Novovital. „Na základe tvaromiestnej obhliadky a zistenia, že mesto musí na svojom pozemku vyrúbať invazívne rastliny, ich v snahe pomôcť mestu vyrúbala spoločnosť AMV Slovakia s.r.o., keďže na svojom pozemku (v areáli starej nemocnice – pozn. red.) disponovala technikou na výrub. Urobila tak bez súhlasu a bez vedomia mesta Nové Zámky,“ uviedla Kutenicsová. Na pôvodné dreviny reč neprišla.

Vyrúbané drevo má byť uskladnené v Bajči, v areáli firmy, ktorá výrub vykonala. Potvrdil nám to 20. marca zástupca spoločnosti AMV Slovakia s.r.o.

V tej dobe – 19. marca však už mal prebiehať ďalší výrub, čo opäť zdokumentoval ochranár Jozef Lengyel. Vyrúbaná bola podľa neho plocha o rozlohe ďalších 100 m2.

K situácii sa na zastupiteľstve vyjadril aj poslanec Michal Prešinský. „To, čo sa na Sihoti stalo – vyrúbať stromy bez povolenia a obhájiť to tým, že sa nasadia nové, je enviromentálny analfabetizmus. Začnime už konečne s plnou vážnosťou pristupovať k ochrane prírody na území nášho mesta,“ vyslovil Prešinský.

Majiteľ nemocnice ďalší výrub popiera

Deň potom, 20. marca, sme sa boli v lokalite pozrieť aj my. Stretli sme aj investora, ktorý areál starej nemocnice odkúpil. „My sme nič nerúbali, v žiadnom prípade,“ povedal nám Maroš Višňovský zo spoločnosti AMV Slovakia s.r.o. na otázku, či pokračovala firma vo výrube aj v druhej polovici marca 2019.

„My sme vypílili iba označené stromy plus dve vŕby, ktoré boli nebezpečné a zobrali sme odtiaľ padnuté stromy, ktoré tam ležali roky,“ opísal ešte februárový výrub Maroš Višňovský s tým, že firma vyrúbala iba mestom označené dreviny. „Každý deň sme odtiaľ vyháňali bezdomovcov. Možno to pílili oni,“ dodal. Mimo mestom označených stromov mali vypíliť iba dve staré vŕby, čo oznámili Okresnému úradu.

„Pýtali sme sa mesta, že či chce, aby sme to vyčistili a pomohli im,“ uviedol Maroš Višňovský. „Nebolo to bez povolenia mesta. S mestom sme stále vzájomne komunikovali,“ dodal zástupca AMV Slovakia s.r.o.

Koľko dreva vlastne padlo?

Ochranár Jozef Lengyel pri februárovej dokumentácii zistil, že okrem 48 nepôvodných (náletových) drevín bolo vyrúbaných aj 29 domácich – pôvodných druhov a 15 stromov bazy čiernej. V marci mal podľa jeho zistení pribudnúť ďalší výrub mladých drevín – stromov a krovísk na ploche cca 100m2 a viac. Ide o 2 stromy s kmeňom nad 40 cm ale aj také, čo mali kmeň pod 40 cm – slivky trnkové, slivky myrabelky, bazy čierne, jasene štíhle, čerešňe vtáčie, orechy vlašské, jedna moruša biela, jeden topoľ sivý.

Už dávnejšie nás zaujímalo, koľko dreva bolo vyrúbaného a čo sa s ním bude diať. Na otázku „Aký objem dreva bol vyrúbaný na Kapisztóriho vedľa areálu starej nemocnice a čo sa s ním stalo?“ sme zo strany mesta dostali odpoveď po dvoch týždňoch.

„Objem vyrúbaného dreva je 10,77 m3. Spoločnosť AMV Slovakia s.r.o. drevo na vlastné náklady naštiepkovala, štiepka bude následne použitá ako drevná podstielka pod novovysadené stromčeky na mestskom pozemku,“ znie odpoveď, ktorú nám zaslala hovorkyňa mesta Petronela Bernáth.

„Dokumentoval som len výruby pôvodných druhov drevín za plotom areálu starej nemocnice v lesoparku Sihoť. Tam to odhadujeme, že vyrúbaných pôvodných druhov stromov a krov bolo určite nad 10,77 m3,“ povedal nám Jozef Lengyel. „Takúto situáciu, ako nastala v Nových Zámkoch, som ešte nezažil,“ dodal ochranár.

Živočíchy národného a európskeho významu

Okrem drevín zdokumentoval Lengyel aj živočíšne druhy obývajúce túto lokalitu. Z hľadiska národného významu sa v nej vyskytujú veverica lesná, obojživelníky rosnička zelená, ropucha zelená, zelené skokany, jašterica krátkohlavá, užovka obojková a 63 druhov vtákov, medzi nimi aj beluša veľká, chavkoš nočný, tesár čierny, ďateľ hnedkavý, ďateľ prostredný, rybárik riečny, ktoré sú európskeho významu.

Všetci dávajú ruky preč, padlo trestné oznámenie

Obe strany dávajú protichodné tvrdenia. Novozámocká radnica tvrdí, že výrub sa udial bez jej povolenia a vedomia. Majiteľ areálu starej nemocnice tvrdí, že februárový výrub zabezpečil po dohode s radnicou a 19. marca nevyrúbal ani jeden strom. Kde je pravda bude musieť určiť polícia.

Policajný vyšetrovateľ, ktorý má tento prípad na starosti nám potvrdil, že v prípade bolo podané trestné oznámenie.

Vo fotogalérii a na videu – stav lokality lesoparku Sihoť vedľa starej nemocnice 20. marca 2019.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Výrub stromov v lesoparku Sihoť v marci 2019
9
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM