Anton Hrachovský Správy

Pohladia na duši: Dobrovoľníci spríjemňujú pacientom pobyt v nemocnici, FOTO

Novinkou v novozámockej nemocnici je dobrovoľnícka činnosť. Ťažké i dlhé chvíle pacientov spríjemňuje partia mladých ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Pohladia na duši: Dobrovoľníci spríjemňujú pacientom pobyt v nemocnici, FOTO
5
Galéria
Zdroj: FNsP Nové Zámky

Finančná injekcia, ktorú získala Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky na rozsiahlu rekonštrukciu a inováciu vybavenia, nie je jej jedinou novinkou. Pochváliť sa môže aj prvými dobrovoľníkmi nemocnice.

Prví dobrovoľníci v nemocnici

Prváčky na Strednej zdravotníckej škole v Nových Zámkoch sa zúčastnili programu Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburgu (DofE). Ak splnia kritériá a ciele, ktoré si stanovili, získajú ocenenie „The Duke of Edinburgh's In­ternational Award“.

V rámci programu sa angažujú v troch oblastiach, jednou z nich je aj dobrovoľníctvo. Návštevy dobrovoľníčok prebiehali od novembra 2019 týždenne pod dohľadom Marty Klobučníkovej, vedúcej sestry na geriatrickom a doliečovacom oddelení nemocnice.

Cieľom tohto trojmesačného projektu, ktorý potrvá až do 31. januára, je uľahčiť a spríjemniť pobyt pacienta počas hospitalizácie.

Pribudnú ďalší

Dobrovoľnícky tím sa do budúcna ešte rozrastie. Minimálny vek pre dobrovoľníka je 15 rokov, je potrebný písomný súhlas rodiča.

„Žiačky takéto rozumné využitie voľného času napĺňalo, na oddelenie chodili po vyučovaní. Dobrovoľníctvu sa budú venovať naďalej, dokonca sa nám prihlásili aj noví dobrovoľníci,“ uviedlo vedenie nemocnice.

Náplňou dobrovoľníka je krátenie času pacientov, napríklad rozhovormi, čítaním kníh, vyfarbovaním omaľovánok, hraním hier, vypĺňaním tajničiek, realizáciou kultúrnych vložiek ako je spev, hra na hudobný nástroj.

Okrem toho sa venujú asistencii pacientom pri jednoduchých samoobslužných činnostiach či sprevádzaní pacienta pri sledovaní TV.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Novinkou v novozámockej nemocnici je dobrovoľnícka činnosť
5
Galéria
Zdroj: FNSP Nové Zámky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM