Anton Hrachovský Rôzne

Podpora turizmu a cestovného ruchu: Štúrovo si chce zriadiť vlastnú organizáciu

Mesto Štúrovo je v našom regióne známe ako obľúbené turistické centrum. Vzniknúť by tak mohla nová organizácia na podporu týchto oblastí. Primátor už svoj návrh predložil mestským poslancom.

Ilustračný obrázok k článku Podpora turizmu a cestovného ruchu: Štúrovo si chce zriadiť vlastnú organizáciu
Zdroj: TASR

Mesto Štúrovo možno vystúpi z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Podunajsko – Dunamente, v ktorej je od roku 2015. Jej členmi sú momentálne mestá Komárno a Štúrovo a tiež obce Patince, Iža, Mužla, Moča a Kravany nad Dunajom. Namiesto toho by Štúrovo rado založilo vlastnú organizáciu.

Keďže počet turistov, rovnako ako počet nocujúcich každoročne narastá, chcelo by vedenie mesta zriadiť novú – vlastnú organizáciu na podporu cestovného ruchu. Z dokumentu týkajúceho sa Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Štúrovo na roky 2015–2022 vyplýva, že v roku 2014 bol podiel zahraničných turistov v Štúrove až 27%. Celkovo navštívilo toto mesto v danom roku 2014 vyše 38-tisíc turistov, ktorí v Štúrove aj nocovali.

„Za 13 mesiacov som v OOCR pôsobil veľmi aktívne a vyhodnotil som to tak, že táto organizácia obsiahla dosť veľkú destináciu od Komárna až po Štúrovo. Situácia v oblasti cestovného ruchu bola veľmi rozdielna, v rámci jednotlivých členov boli iné požiadavky a podľa môjho názoru sme v nej nedokázali vypracovať taký systém, aby sme išli všetci spolu jedným smerom,“ uviedol primátor Štúrova Eugen Szabó na webovej stránke mesta. Podľa neho by bolo lepšie, keby paralelne fungovali a spolupracovali dve organizácie.

„Štúrovsko by vytvorilo vlastnú OOCR a Komárno s priľahlými obcami vlastnú OOCR. Takáto spolupráca by podľa mňa priniesla veľa výhod najmä z hľadiska operativity a nie hlasovacích kvót. Toto je môj cieľ a obsahuje to aj materiál, ktorý som predložil na zasadnutie mestského zastupiteľstva,“ vysvetlil Szabó s tým, že o ďalšom pokračovaní sa rozhodne na najbližšom zastupiteľstve v apríli.

Organizácia na propagáciu regiónu

Štúrovo má bohatú históriu turizmu a cestovného ruchu. Do popredia sa dostali v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, keď sa uskutočnili prvé prieskumné vrty, ktorých cieľom bolo získanie termálnej vody. Bol vybudovaný prvý bazén a v roku 1978 bolo otvorené kúpalisko, ktoré je dnes z hľadiska veľkosti areálu najväčším termálnym kúpaliskom na Slovensku.

Zakladateľmi oblastnej organizácie cestovného ruchu Podunajsko-Dunamente je sedem samospráv – mestá Štúrovo a Komárno, obce Kravany nad Dunajom, Moča, Mužla, Patince, Iža a štyri podnikateľské subjekty – termálne kúpalisko Vadaš Štúrovo, termálne kúpalisko Patince, Wellness hotel Patince a hotel Banderium v Komárne.

Cieľom založenia tejto organizácie bolo zabezpečiť spoločný marketing a propagáciu regiónu Podunajska s dôrazom na udržateľnosť a ďalší rozvoj cestovného ruchu, rozširovanie a skvalitňovanie služieb, presadzovanie záujmov svojich členov, tvorbu nových pracovných príležitostí a zvýšenie príjmov z turizmu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM