Anton Hrachovský Správy

Podniky z okresu Nové Zámky s ocenením: Udeľovali sa ceny pre potravinárov

Prestížne ocenenie sa dostalo viacerým spoločnostiam z nášho okresu. Medzi nimi aj jednej priamo z Nových Zámkov.

Zdroj: Facebook

V poradí 23. ročník súťaže Top Agro priniesol údaje o najúspešnejších poľnohospodárskych a potravinárskych podnikoch a družstvách za sezónu 2017/2018. Poradie bolo vytvorené na základe údajov z Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra – Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva.

Medzi ocenenými sa nestratili ani zástupcovia novozámockého okresu.

Nové Zámky medzi najlepšími poľnohospodármi

Priamo v našom meste pôsobí spoločnosť Poľnohospodár Nové Zámky. S 231 bodmi obsadila celkovo 18. priečku, medzi obchodnými spoločnosťami skončila 13. na Slovensku. Začiatkom roka 2019 získala pri príležitosti 25. výročia jej založenia aj ocenenie od Mesta Nové Zámky – „Novozámocký tökmag“.

V celkovom poradí, ktoré zohľadňovalo finančno-ekonomické výsledky, sa v prvej desiatke umiestnilo hneď niekoľko podnikov z okresu Nové Zámky.

„V tejto oblasti sa nedá povedať, že napríklad, túto nedeľu nejdem robiť. Keď je pekne a je čo robiť, tak musíme ísť robiť. Nie je to jednoduché vydržať. No kto v tom nájde záľubu, ten určite vydrží,“ povedal Ladislav Moravčík, predseda dozornej rady Poľnohospodár Nové Zámky.

V rastlinnej výrobe sa venuje pestovaniu repky, raže, hrachu, pšenice, jačmeňa, kukurice (na zrno i osivo), slnečnice, konope, lucerny, ciroku, ovocia a hrozna. Okrem toho chová na dvoch farmách v Bánove a na Bešeňovskej ceste vyše 700 dojníc a okolo 400 býkov na výkrm.

„Podarilo sa nám naštartovať efektívnosť tohto segmentu. Predané mlieko v celkovom objeme 6 131 981 kg je v histórii podniku rekord,“ uviedol vo výročnej publikácii Klubu poľnohospodárskych novinárov predseda predstavenstva Poľnohospodár Nové Zámky Marek Šimunek.

Tretiu priečku v celkovom hodnotení obsadila VITA – ZEL & company z Marcelovej s 280 bodmi. Šiesty je ZELSTAR zo Zemného (264 bodov). Na delenom 7.-8. mieste je AGRO – GOMBÁR z Dvorov nad Žitavou (252). Pätnásty (242 bodov) skončil najväčší producent slepačích vajec Novogal z Dvorov nad Žitavou.

V kategórii samostatne hospodáriacich roľníkov sa umiestnila s 216 bodmi na treťom mieste Magdaléna Szárazová z Nových Zámkov. Na desiatom mieste skončil Attila Tóth zo Salky (109 bodov).

Medzi podnikmi hodnotenými na základe tržieb z rastlinnej a živočíšnej výroby skončilo na 4. mieste Poľnohospodárske družstvo Kolárovo, nasledované spoločnosťou Poľnohospodár Nové Zámky z Nových Zámkov. Trinásta priečka patrí AGRORENT z Nesvád.

Ak sa zameriame na živočíšnu výrobu, tak v tejto kategórii dominoval Novogal z Dvorov nad Žitavou. Firma s viac ako 40-ročnou tradíciou vyprodukuje ročne 180 miliónov vajec a 4,5-tisíc ton brojlerových kurčiat. Tretiu priečku obsadilo Poľnohospodárske družstvo Kolárovo.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM