Webnoviny - Rôzne

Podnikateľov na Slovensku trápi korupcia a vysoké odvody

Dlhodobé problémy slovenského podnikateľského prostredia pretrvávali podľa Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania aj v uplynulom roku.

Najväčšie nedostatky pritom agentúra vidí v slabej vymožiteľnosti práva, vysokej administratívnej náročnosti podnikania či v neefektívnosti verejného sektora.

Podnikateľov podľa jej hodnotiacej správy taktiež trápi nedostatočná ponuka služieb e-governmentu, vysoké odvodové zaťaženie či pretrvávajúce praktiky klientelizmu a korupcie. "Riešenie týchto nedostatkov napreduje veľmi pomaly, alebo dokonca stagnuje,“ konštatuje agentúra.

Pre zlepšenie kvality podnikateľského prostredia je podľa Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania nutné, aby všetky ústredné orgány štátnej správy spoločne koordinovali odstraňovanie nežiaducich bariér v podnikaní, a to v intenciách programového vyhlásenia vlády.

Agentúra v záujme skvalitnenia podnikateľského prostredia a aj na základe stanovísk organizácií reprezentujúcich podnikateľský sektor navrhla niekoľko opatrení. Ich cieľom je napríklad preorientovať výchovno – vzdelávací systém na systém podnecujúci mladých ľudí k prevzatiu väčšej zodpovednosti za seba a ekonomickú sebarealizáciu. Rovnako chce zabezpečiť, aby čestní podnikatelia, ktorí zbankrotovali, mohli rýchlo dostať druhú šancu.

Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania taktiež okrem iného odporúča zahrnúť malých a stredných podnikateľov do procesu prípravy aktualizácie daňovej a odvodovej legislatívy. "Zmeny v oblasti daňovej a odvodovej legislatívy spôsobujú najmä pre malé podniky výrazné náklady v podobe času stráveného štúdiom zmien týchto predpisov a štúdiom potrebnej odbornej literatúry, ako aj dodatočných výdavkov súvisiacich s aktualizáciou účtovného softvéru,“ odôvodňuje svoju požiadavku agentúra.

Jedným z jej zámerov je aj dosiahnuť, aby orgány verejnej správy viac reagovali na potreby malých a stredných podnikov. Odporúčania agentúry sú súčasťou správy o stave malého a stredného podnikania v SR za rok 2010. Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania vznikla v roku 1993 spoločnou iniciatívou Európskej únie a slovenskej vlády.

Agentúra od roku 1997 agentúra pôsobí ako záujmové združenie právnických osôb, ktorého členmi sú Ministerstvo hospodárstva SR, Združenie podnikateľov Slovenska a Slovenský živnostenský zväz. (WEBNOVINY)

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM