Správy

Podľa niektorých sa verejné osvetlenie vypína príliš skoro: Riadia ho astronomické hodiny

Radnica informovala o ďalšom podnete obyvateľa. Tomu sa nepáči, že sa verejné osvetlenie vypína priskoro.

Ilustračný obrázok k článku Podľa niektorých sa verejné osvetlenie vypína príliš skoro: Riadia ho astronomické hodiny
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Ako informovalo mesto Nové Zámky na svojom webe, jeden z obyvateľov reklamuje príliš skoré vypínanie verejného osvetlenia. Týka sa to hlavne jesenného obdobia, ktoré sa vyznačuje hmlou, dažďom, zvýšenou oblačnosťou a podobne. „Je doslova nebezpečné ráno šoférovať napríklad do práce, keď sa verejné osvetlenie vypína o 6:40 (napríklad 24.11.2020). Navrhujem automaticky nastaviť zapínanie naviazané na svetelné podmienky, alebo natvrdo posunúť vypínanie osvetlenia aspoň o hodinu," napísal radnici.

Vedenie mesta preto požiadalo o vyjadrenie Odbor komunálnych služieb mestského úradu.

„Mesto Nové Zámky pri riadení spínania verejného osvetlenia nepoužíva lokálne súmrakové snímače, ale riadenie spínania verejného osvetlenia pomocou astronomických hodín. Astronomické spínacie hodiny vypočítavajú pre každý deň v roku čas východu a západu slnka," píše sa v stanovisku odboru komunálnych služieb.

To pokračuje vo vysvetľovaní: „Vzhľadom k tomu, že sa tieto časy na celom svete líšia podľa miesta a časového pásma, používajú sa pre výpočet zemepisné súradnice daného miesta, časové pásmo a aktuálny dátum. V optimálnych podmienkach, bez zamračenej oblohy a dažďa je nastavenie verejného osvetlenia optimálne. V prípade zmeny podmienok môže dôjsť presne v tomto období k opisovaným problémom."

Ako informovala radnica, v Nových Zámkoch sa aktuálne používa vyše 70 astronomických hodín riadených programom.

„Bol vytvorený dlhodobým pozorovaním svetelných pomerov na našom území, na základe ktorých bol vytvorený program na riadenie verejného osvetlenia v našom meste. Boli už v ňom aplikované určité časové posuny zapnutia a vypnutia verejného osvetlenia. V mestom používaných astronomických hodinách nie sú možné manuálne zmeny jednotlivých naprogramovaných parametrov. Preto nie je možné zrealizovať posunutie doby vypnutia verejného osvetlenia. Dúfame však, že tento stav je len krátkodobý a predlžovanie doby svietenia verejného osvetlenia sa udeje automaticky," dodal Odbor komunálnych služieb mestského úradu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM