Anton Hrachovský Správy

Pocta tragicky zosnulej rodáčke z Bánova: Najvyššie štátne vyznamenanie In memoriam

Slovenský prezident Andrej Kiska udelil Pribinov kríž I. triedy viacerým osobnostiam. Medzi nimi je i skutočná bojovníčka pôvodom z okresu Nové Zámky.

Ilustračný obrázok k článku Pocta tragicky zosnulej rodáčke z Bánova: Najvyššie štátne vyznamenanie In memoriam
30
Galéria
Zdroj: Facebook Andrej Kiska

Najvyššie štátne vyznamenanie získalo 8. januára 2019 jedenásť slovenských osobností. Jednou z nich je aj rodáčka z neďalekého Bánova, rehoľná sestra a misionárka Veronika Rácková. Ako jedna z troch bola ocenená in memoriam.

Pomáhala vo vojnovej Afrike

Veronika Theresia Rácková sa narodila 8. januára 1958 v Bánove. Po štúdiu lekárstva na Univerzite Karlovej v Prahe a ročnom pôsobení na internom oddelení v nemocnici v Bánovciach nad Bebravou emigrovala. Chcela sa stať rehoľnou sestrou Misijnej kongregácie služobníc Ducha Svätého a naplno sa venovať misijnej činnosti. Zomrela po tragických udalostiach vo veku 58 rokov v máji 2016.

Od roku 2010 pôsobila pri meste Yei v Južnom Sudáne. V noci 16. mája 2016, pri návrate z nemocnice, kam odviezla tehotnú pacientku, sa stala obeťou útoku Sudánskej ľudovej oslobodeneckej armády. Postrelená bola prevezená do nemocnice v kenskom Nairobi, kde o štyri dni neskôr, 20. mája, zraneniam podľahla.

Veronike Ráckovej bolo udelené najvyššie štátne vyznamenanie – Pribinov kríž I. triedy in memoriam a to za mimoriadne zásluhy o sociálny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti prevencie zdravia a misionárskej činnosti.

Okrem Pribinovho kríža I. triedy udelil Andrej Kiska dvom osobnostiam Rad Bieleho dvojkríža II. triedy a 17 ocenených si odnieslo Rad Ľudovíta Štúra I. triedy.

Okrem Slovenska a Sudánu pôsobila aj v Taliansku, Holandsku, Nemecku, Rakúsku, Írsku, Anglicku, Indonézii a Ghane.

„Som veľmi rád, že sa môžem v mene občanov Slovenskej republiky poďakovať ľuďom, ktorí v kritických okamihoch prejavili statočnosť a odvahu vzdorovať zlu,“ uviedol prezident na svojom profile na sociálnej sieti.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Prezident Andrej Kiska udelil štátne vyznamenania
30
Galéria
Zdroj: Facebook Andrej Kiska
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM