Anton Hrachovský Futbal

Po štyroch rokoch návrat na trávnik: Noémi je top strelkyňou ligy, ROZHOVOR

Jesenná časť sezóny 2017/2018 je za nami, Novozámčanky bojujú o špicu tabuľky. Porozprávali sme sa s najlepšou strelkyňou tímu, útočníčkou Noémi Pintérovou. Prezradila nám aj, čo je jej najväčšou futbalovou túžbou.

Ilustračný obrázok k článku Po štyroch rokoch návrat na trávnik: Noémi je top strelkyňou ligy, ROZHOVOR
Zdroj: Archív Noémi Pintérovej

Novozámocký ženský futbalový klub FC Union Nové Zámky pôsobí aktuálne v 2. lige žien, kam vypadol po neúspešnej sezóne 2016/2017. Ešte predtým však roky patril k slovenskej špičke, keď sa v priebehu troch rokov (2012/2013 – 2014/2015) stal trikrát majstrom Slovenska a našu krajinu reprezentoval aj v ženskej edícii Ligy majstrov.

Po viacerých úspešných rokoch tak prišiel nepríjemný pád a Novozámčanky patria medzi favoritky 2. ligy, kde im po jesennej časti sezóny patrí štvrté miesto, len so štvorbodovou stratou na vedúcu Trnavu. Od júla 2017 v tíme pôsobí i Noémi Pintérová, aktuálne najlepšia strelkyňa tímu a s 27 gólmi aj druhá najlepšia strelkyňa celej ligy. K tomu pridala v prebiehajúcom ročníku dva pohárové presné zásahy a ďalších 20 vo farbách juniorského výberu Nových Zámkov. V juniorke hrajúcej stredoslovenskú ligu je tak tiež najproduktívnejšou hráčkou. S futbalovo ofenzívne ladenou, 19-ročnou Noémi sme sa po skončení jesennej časti porozprávali.

Túžbou je byť súčasťou reprezentácie

Túto sezónu hrávate vlastne proti svojmu kmeňovému klubu. Oba tímy hrajú o špicu ligy. Aké sú to pocity?

Za Šaľu som hrala naposledy v sezóne 2012/2013, zo súčasného kádra poznám len niekoľko hráčiek a trénera. Vtedy som to nevnímala tak intenzívne ako teraz, takže žiadne špeciálne pocity tam nie sú. To, že hráme o špicu ligy je prirodzené, pretože obaja sme minulú sezónu z najvyššej súťaže vypadli a určite by sme sa chceli čo najrýchlejšie vrátiť späť.

V 1. lige nie sú výnimkou vysoké výsledky, aj Zámky niektorým súperom poriadne nadelili. Je to dostatočná motivácia, hrať proti tak výrazne slabším súperkám?

Musím sa priznať, že v 2. lige sú aj ´ľahšie´ zápasy, ale ako hráčka viem, že každý tím dokáže prekvapiť. V minulej sezóne sme vyhrali veľmi málo zápasov, za každodennú drinu si víťazstvá zaslúžime, motivácia návratu do 1. ligy je dostatočná. Mne osobne sa darilo aj strelecky, v čom mi veľmi pomohli moje spoluhráčky. Nasadenie z tréningov sa snažíme preniesť do zápasov a potom sa nám darí niektorým súperom nastrieľať veľa gólov, nikoho sme nepodcenili, tréner od nás vyžaduje vždy 100%.

Aké sú v Zámkoch podmienky na ženský futbal? Z vášho pohľadu…

Prezident klubu Peter Bábin sa snaží zabezpečiť všetko potrebné. Tréningové vybavenie je dostatočné, terény horšie. Ženský futbal nie je podporovaný tak, ako by sme si to predstavovali, chceli by sme, aby ľudia vedeli, že aj toto je zaujímavý šport. Možno ak sa dostavia výraznejšie úspechy, zlepšia sa aj podmienky.

Kedy ste začali s futbalom? Vždy ste mali tú ´útočnejšiu´ rolu v tíme?

S futbalom som začala v sezóne 2012/2013, čo som už spomenula vyššie. Vtedy som nedostávala na ihrisku dostatok príležitostí a futbal ma postupne bez mojich osobných úspechov prestal napĺňať. Následne som mala 4 ročnú prestávku. Futbal mi začal chýbať. Hrávala som futbal v školskej telocvični s chlapcami, chodievala školu reprezentovať na dievčenské futbalové turnaje, kde som sa pravidelne stávala najlepšou strelkyňou, resp. hráčkou. Vychovávateľ z internátu v Hurbanove Vojtech Labancz ma stále prehováral, aby som začala futbal hrávať súťažne. V apríli 2017 som sa začala trénovať v Unione s juniorkami a v júli som oficiálne prestúpila zo Šale. Stále som hrávala na ofenzívnych postoch, niekedy na pravej strane zálohy, niekedy v strede a v útoku. Tu v Zámkoch máme však na týchto postoch opory, takže ja hrám s radosťou v útoku.

Čo robí druhá najlepšia strelkyňa ligy, keď nehrá futbal alebo netrénuje?

Som maturantka na strednej priemyselnej škole stavebnej v Hurbanove, mám veľa učenia a technického kreslenia. Chystám sa aj na vysokú školu, takže si dávam pozor aj na známky. Na víkendy chodím domov. Voľný čas trávim so psom v prírode, alebo idem von s kamarátkami alebo spoluhráčkami.

Existuje športový cieľ, ktorý vás ženie dopredu? Prípadne vzor, ktorému by ste sa chcela priblížiť?

Prvoradý cieľ v tejto sezóne je postup späť do 1. ligy. Takisto by som chcela na jar zabojovať o najlepšiu strelkyňu ligy, bez pomoci mojich spoluhráčiek to však nedokážem. Mám ešte jeden sen, chcela by som sa dostať do juniorskej reprezentácie. Bude to dlhá cesta. Viem, čo mám zlepšiť, aby sa mi ten sen splnil. V prvom rade sa počas zimnej prestávky musím dať zdravotne do poriadky, pretože viacero zápasov na jeseň som vynechala kvôli nedoliečenému zraneniu ešte z augusta. Môj futbalový vzor je Angličanka Rachel Daly… má krásnu vyšportovanú postavu.

Zdroj: Archív Noémi Pintérovej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM