Tímea Kamenická Rôzne

Plošná výmena svietidiel v nedohľadne: V pláne sú však sídliská a centrum mesta

Náklady v hodnote niekoľko miliónov eur si vyžiada prípadná výmena všetkých žiaroviek na verejnom osvetlení v Nitre za moderné LED svietidlá. Výmenu všetkých však zatiaľ mesto neplánuje.

Ilustračný obrázok k článku Plošná výmena svietidiel v nedohľadne: V pláne sú však sídliská a centrum mesta
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa odhadov spoločnosti Elcomp, ktorá je správcom osvetlenia v meste, by splátky rozložené na 15 rokov dosiahli viac ako 3,1 milióna eur. Výsledky analýzy, ktorú spoločnosť vypracovala, však ukazujú, že investícia by sa aj napriek nemalým nákladom vyplatila. V priebehu 15 rokov by úspory na elektrickej energii dosiahli takmer 4,1 milióna eur.

Celoplošná výmena zatiaľ nehrozí

Podľa slov prednostu Mestského úradu v Nitre Igora Kršiaka ide zatiaľ iba o informatívny materiál pre prípad, že by mesto chcelo vymeniť všetkých takmer 9000 svetelných zdrojov v uliciach. „Z dotácií a z grantových prostriedkov sa snažíme zmodernizovať približne 1300 svietidiel. Takže nám zostáva vyše sedem a pol tisíca nevyriešených svetelných bodov. Tento návrh hovorí o tom, že v prípade, ak by mesto chcelo zmodernizovať celé verejné osvetlenie, tak by to znamenalo určitý ekonomický balík. A ten by chcel správca osvetlenia rozložiť na niekoľko rokov. Je to určitý východiskový podklad pre prípad, že by sme sa touto cestou v najbližšom období vydali,“ vysvetlil Kršiak.

Modernizácia na sídliskách a v centre mesta

Radnica však momentálne neplánuje generálnu výmenu všetkých svetelných zdrojov. Zmodernizovať však chce takmer 1000 svietidiel na sídliskách i v centre mesta. Celá investícia sa má financovať z nenávratného finančného príspevku určeného na podporu obnovy verejného osvetlenia miest a obcí. „Ide o sumu do 750 000 eur a momentálne to je v štádiu podpisovania dokumentov medzi mestom a poskytovateľom grantu. V podstate to už bolo odsúhlasené, takže pokiaľ dôjde k podpisu, tak si myslím, že je táto investícia do konca roka realizovateľná,“ konštatoval Kršiak.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM