Peter Štrbo Rôzne

Plánuje sa sprísnenie ochrany nefajčiarov

Ministerstvo zdravotníctva SR plánuje sprísniť ochranu nefajčiarov. Okrem iného by sa od budúceho roku malo v kaviarňach v obchodných centrách fajčiť iba v tom prípade, ak budú stavebne oddelené od chodieb a iných verejne prístupných priestorov obcho

„V prípade, že kaviareň nebude stavebne oddelená, nebude sa v nej môcť fajčiť,“ avizoval rezort v návrhu novely zákona o ochrane nefajčiarov, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Právna norma by mala platiť od januára 2012.

Ako upozornilo ministerstvo, dnešný právny stav nevytvára dostatočné podmienky na ochranu nefajčiarov pred účinkami pasívneho fajčenia, ktorému sú vystavení napríklad v obchodných domoch. Fajčenie sa má zmenou definície zariadenia spoločného stravovania vytratiť aj zo zariadení, do ktorých sa pokrmy dovážajú. Sprísniť sa majú i sankcie za nedodržanie ustanovení o ochrane nefajčiarov v podnikoch. Minimálna sankcia sa má zvýšiť z 331 na 3319 eur, horná hranica sa posúva z 3319 eur na 15.000 eur.

Zákaz fajčenia sa má zároveň rozšíriť aj na areál základných a stredných škôl, školských zariadení a predškolských zariadení. V súčasnosti platná právna úprava sa týka len budov týchto zariadení. Rovnaké sprísnenie nastáva aj v prípade areálov kultúrnych zariadení a všetkých športových zariadení.

Obmedziť sa tiež má počet predajných miest tabakových výrobkov a výrobkov, ktoré sú určené na fajčenie, v predajniach potravín. „Zníženie počtu predajných miest bude viesť k zlepšeniu možností na kontrolu veku kupujúcich a tým zníženiu počtu detí, ktoré si na tomto mieste zadovážia tabakové výrobky,“ ozrejmuje sa v návrhu. Na predaj tabakových výrobkov v potravinách by tak po novom mohlo byť vyčlenené iba jedno predajné miesto alebo stojan.

Výrazné zmeny v ochrane nefajčiarov priniesla novela zákona z roku 2009. Tá zaviedla povinnosť stavebne oddeliť fajčiarske časti v zariadeniach spoločného stravovania, kde sa pripravuje a podáva jedlo. V podnikoch, kde sa podávajú len nápoje, ostáva na rozhodnutí majiteľa, či pôjde o fajčiarsku alebo nefajčiarsku prevádzku. Právna norma okrem iného tiež zakázala automaty na cigarety.

Odhaduje sa, že na Slovensku nefajčí 62 percent ľudí, zvyšok predstavujú pravidelní a príležitostní fajčiari. Počet dospelých fajčiarov v SR klesá, naopak,** počet fajčiacich detí narastá**. Na následky fajčenia vo svete umiera ročne asi štyri až päť miliónov ľudí. Každých desať sekúnd tak zomrie človek na ochorenie súvisiace s fajčením. Ďalších 13 miliónov trpí chronickými ochoreniami v dôsledku pasívneho fajčenia.

Fajčenie sa ročne na Slovensku podpíše pod úmrtie asi 11.000 ľudí. Liečba chorôb spojených s týmto zlozvykom si okrem toho vyžiada aj finančné prostriedky vo výške 165 až 232 miliónov eur. Odborníci upozorňujú, že dĺžka života fajčiara je o osem až desať rokov kratšia.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM