Anton Hrachovský Samospráva

Palárikovo si neželá farmu s ošípanými: Spolu s ďalšími obcami pripravilo protest

Protestný pochod pred Ministerstvom životného prostredia organizuje obec Palárikovo. Pripoja sa k nemu aj zástupcovia a obyvatelia okolitých dedín.

Ilustračný obrázok k článku Palárikovo si neželá farmu s ošípanými: Spolu s ďalšími obcami pripravilo protest
3
Galéria
Zdroj: TASR

Zástupcovia obce Palárikovo, spolu s občanmi okolitých dedín a miest, sa chystajú na protestný pochod proti výstavbe farmy ošípaných v Palárikove – Šándore. Ide o reakciu na zámer vybudovať v tejto lokalite farmu na chov ošípaných s kapacitou 5145 prasníc. S dánskym investorom ju chce realizovať senická firma Agrovýkrm a.s. Snaží sa tak urobiť už od roku 2014.

Ministerstvo životného prostredia SR vznik farmy podporilo, Slovenská inšpekcia životného prostredia dala vo februári 2019 projektu zelenú. Zástupcovia Palárikova a okolitých samospráv podali odvolanie a žiadajú toto povolenie zrušiť. Obyvatelia sa postarali o petíciu s 4840 podpismi.

Protest pred ministerstvom

Pochod proti výstavbe farmy sa odohrá v pondelok 13. mája 2019 na Námestí Ľudovíta Štúra pred Ministerstvom životného prostredia.

Autobusy s protestujúcimi budú odchádzať z Palárikova ráno o 8:00. „Pridávajú sa k nám obyvatelia Tvrdošoviec a ďalších okolitých obcí. Niektorých prípadne pozbierame aj po ceste. Akcia sa bude konať v Starom meste v Bratislave a je ohlásená. Konať sa bude od 10:30 do 11:30. Prejavíme svoj protest a následne zoberieme podpísané vyhlásenie predstaviteľov samospráv a petičné hárky na Inšpekciu životného prostredia,“ vysvetlila starostka Palárikova Ľubica Karasová.

Podľa starostky Palárikova by sa malo protestnej akcie zúčastniť vyše 300 ľudí. K 7. máju hlásila obec pripravené štyri autobusy plné protestujúcich.

Proti realizácii projektu sa vyjadrili i zástupcovia a občania viacerých priľahlých miest a obcí. „Mesto takýto projekt nepodporuje, pretože môže negatívne ovplyvniť aj kvalitu života Novozámčanov,“ znie vyjadrenie novozámockej radnice.

Medzi ďalšími odporcami sú napríklad aj riaditeľ úradu NSK, primátor Šurian či starostovia obcí Neded, Tvrdošovce, Zemné, Vlčany, Selice, Jatov či Trnovec nad Váhom.

Farmu nechcú

Obyvatelia dotknutých obcí sa obávajú zníženej kvality života. Okrem nevábnych pachov ich trápi údajné znehodnotenie poľnohospodárskej pôdy vylievaním hnojovice, možné znečistenia podzemných vôd a vodných tokov, prípadný únik čpavku do ovzdušia, ohrozenia chráneného vtáčieho územia či hroziacej dopravnej situácie.

„Jednoducho ich tu nechceme. To je naše jednoznačné stanovisko. Nejde len o náš názor. Farmu nechce celé Slovensko,“ vyjadrila sa starostka Palárikova Ľubica Karasová. „Ak Inšpekcia životného prostredia nezaujme na náš protest kladné stanovisko, zvolíme postup súdnou cestou. Podáme podnet na súd. Bohužiaľ, takto to musí byť,“ dodala Karasová.

„Lokalizácia farmy je na mieste, kde sa nachádza naše bohatstvo, to jest podzemné zásoby vody a povrchová voda. Ak by sa projekt výstavby uskutočnil v tej miere, ako investor zamýšľa, tak by boli ohrozené všetky okolité vodné toky, ktoré sa nachádzajú v tesnej blízkosti – rieka Váh, Cergát, Komočský kanál, všetkých 8 melioračných kanálov v blízkosti. Tak isto sú extrémne ohrozené spodné vody, ktoré sú prepojené s povrchovými,“ hovorí jeden z poslancov Palárikova Lukáš Krásny.

Problémom je aj fakt, že farma má zasahovať do Chráneného vtáčieho územia Dolné Považie. „Investor v projekte tvrdí, že lokalizácia farmy nezasahuje do žiadneho chráneného územia. Celá farma je lokalizovaná v chránenom vtáčom území Dolné Považie. V tomto území sa vyskytuje viacero chránených druhov vtáctva,“ pokračuje poslanec Lukáš Krásny.

Problém s dopravou

Problémovým má byť aj zabezpečenie vývozu hnojovice z farmy do okolitých obcí. „V rozhodnutí Inšpekcia životného prostredia uvádza, že doprava sa nemá plánovať cez intravilán obce, ale táto povinnosť sa týka len prevádzkovateľa. Ak bude dopravu zabezpečovať niekto iný, voči nemu je takéto rozhodnutie nevykonateľné. Vôbec nie je jasné, ako bude podmienka dopravy mimo intravilán obce splnená, nakoľko aktuálne ani iné dopravné alternatívy neexistujú,“ píše sa v odvolaní obce Palárikovo voči rozhodnutiu Inšpekcie.

Zámer z roku 2014 rátal s počtom 1050 kamiónov prevážajúcich hnojovicu v rámci mimoareálovej dopravy ročne.

„Vydaným rozhodnutím sa prevádzkovateľ zbavuje zodpovednosti za nakladanie s hnojovicou, jej dopravou a aplikáciou,“ uvádzajú zástupcovia samospráv vo svojom vyhlásení.

Problémová komunikácia

So spoločnosťou Agrovýkrm a.s. sa nám podarilo spojiť len raz a to telefonicky. Údajný zodpovedný vedúci však len stroho odmietol komunikáciu a zložil. „Nie som oprávnený poskytovať informácie,“ povedal Martin Goduľa, na ktorého nás odkázali po telefonáte na verejne dostupné číslo. Mailová komunikácia bola rovnako bez efektu.

Rovnakú formu komunikácie zo strany senickej firmy potvrdila i starostka Palárikova Ľubica Karasová a miestny poslanec Lukáš Krásny. „Vypli telefóny, nereagujú na maily. Zrejme nečakali protest,“ povedala starostka Palárikova.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Palárikovo nechce farmu s ošípanými. Má mať dopad na kvalitu života obyvateľov.
3
Galéria
Zdroj: Lukáš Krásny Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM