Anton Hrachovský Správy

Oživili zanedbaný lesík: Žiaci z Marcelovej s nomináciou na Detský čin roka, FOTO

Žiaci zo školy v obci kúsok od Komárna dokázali, že im záleží na životnom prostredí. Vďaka tomu sú nominovaní na cenu Detský čin roka 2018. Pozrite sa, čo dokázali.

Ilustračný obrázok k článku Oživili zanedbaný lesík: Žiaci z Marcelovej s nomináciou na Detský čin roka, FOTO
15
Galéria
Zdroj: ZŠ Cesta na vŕšku 1, Marcelová

Projekt Detský čin roka 2018 pozná nominovaných v 7 kategóriách – Záchrana ľudského života, Pomoc v rodine, Pomoc rovesníkom, Pomoc ľudom, Pomoc prírode, Dobrý nápad a Cena Sašky Fischerovej – Malý veľký čin.

Nomináciu v kategórii Pomoc prírode si vyslúžil aj školský kolektív – žiaci 8. a 9. triedy ZŠ Cesta na vŕšku 1, Marcelová. Čin školákov z obce neďaleko Komárna prinavrátil život do zanedbaného lesíka. Stal sa prioritou a pýchou celej školy, pričom spojil pedagógov, žiakov, rodičov i širokú verejnosť.

Mladí z Marcelovej oživili lesík

V blízkosti školy sa nachádza jaseňový lesík, ktorý pred vyše štyridsiatimi rokmi vytvorili žiaci marcelovskej školy. „Dnes sú to už naši dedkovia a babky, ktorí vysadili každý strom a starali sa ne v ich počiatkoch. O tomto krásnom čine nám rozprávali naši učitelia, keď nás chceli naučiť, čo znamená byť zodpovedný za prírodu a starať sa o ňu. Tu niekde skrsol v hlavách vlaňajších ôsmakov a deviatakov nápad, ako priložiť ruku k dielu. Veď my sme poznali lesík, ako zarastený burinou a zahádzaný odpadkami. Začali sme malými nesmelými krôčikmi. Zorganizovali sme brigádu, niekoľko dní sme intenzívne pracovali, zbierali odpadky, hrabali, za pomoci dospelých sme orezávali, až pokým sme ho čiastočne ´nezobudili zo zlého sna´ a neprinavrátili k životu. Postupne sa nám podarilo ovplyvniť aj mladších spolužiakov a aj oni začali prikladať ruku k dielu. Dnes sa môžeme popýšiť krásnym areálom, nad ktorým máme patronát,“ priblížila nominovaný projekt žiačka 9. A triedy Lejla Oslanecová.

Dobré skutky často neostanú bez odozvy. Presvedčil sa o tom aj tento pracovitý kolektív. „Reakcia okolia na seba nedala dlho čakať, postupne sa k nám pripojili rodičia, ako i vedenie obce. Do parku pribudli prírodné schody, lavičky, odpadkové koše a park sa stal oddychovou zónou v srdci obce. Ako ďalší krok podniknutý pre jeho záchranu bolo podanie projektu na záchranu lesíka, vďaka ktorému sme v parku mohli umiestniť vtáčie búdky, upevniť a prerezať stromy a osadiť informačné tabule so základnými informáciami o miestnom živočíšstve a rastlinstve,“ pokračuje Lejla.

Ľudia sa aj vďaka nim prebúdzajú

Po istom čase sa smeti v parčíku objavili opäť. K problému sa žiaci postavili po svojom. „Od septembra 2018 má každá trieda v rámci tried­nických hodín pravidelnú službu. Veľmi dôležité je nielen niečo vybudovať, ale aj udržovať. Vďaka obecnému úradu pribudol pri parku kamerový systém. Rodičia začali park využívať na oddych s deťmi. Za krátku dobu začal slúžiť ako relaxačná časť obce. Občania postupne prestávajú byť ľahostajní a pridávajú sa k nám aj iné organizácie, ako miestny skautský oddiel a podobne. Vďaka tomuto nášmu detskému činu sa zlepšujú medziľudské vzťahy v obci a uchováva sa naše prírodné prostredie aj pre ďalšie generácie,“ zhrnula neúnavný prístup deviatačka Lejla.

Sústredia sa na životné prostredie, skúsenosti majú

Škola sa môže pochváliť zameraním na environmentálnu problematiku. „V rámci vyučovania sa takmer na všetkých predmetoch učíme, diskutujeme a zdôrazňujeme nevyhnutnosť ochrany životného prostredia. Táto téma sa dá spracovať rôznymi spôsobmi na každej vyučovacej hodine. Veľmi aktívne a často podnikáme aktivity týkajúce sa tejto problematiky. Pravidelne organizujeme rôzne školské i mimoškolské aktivity podporujúce zaangažovanosť žiakov, ale aj rodičov,“ vysvetlila triedna učiteľka 9. A triedy Katarína Štupická.

„Na vyučovacích hodinách aktívne pracujeme s pracovným zošitom ´Ekomarcelka´, ktorý vytvorili učitelia našej školy. Škola pravidelne vyhlasuje výtvarné súťaže s environmentálnou tematikou pre deti materských škôl a žiakov základných škôl v okrese Komárno,“ opisuje ďalšie aktivity školy triedna učiteľka nominovaných žiakov.

„Vlaňajší najstarší žiaci, ako aj terajší deviataci sú veľmi empatickí, prosociálni, aktívni v rámci života obce i školy, pravidelne organizujú a zapájajú sa do rôznych aktivít. Ich veľkou výhodou je oduševnenosť a nadchnutie sa pre dobrú vec, preto aj projekt revitalizácie jaseňového lesíka zobrali pod svoj patronát a držia nad ním ochrannú ruku,“ dodala na záver Katarína Štupická.

Žiaci z Marcelovej nominovaní na Detský čin roka 2018
15
Galéria
Zdroj: ZŠ Cesta na vŕšku 1, Marcelová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM