Rôzne

Otakar Čičátka: Pripomíname si sté výročie narodenia tohto úspešného Novozámčana

Jeho diela nájdeme aj na budove nášho mestského úradu, ale napríklad aj v hlavnom meste Slovenskej republiky. Je tiež autorom fontány z kovovej pásoviny v Nových Zámkoch.

Ilustračný obrázok k článku Otakar Čičátka: Pripomíname si sté výročie narodenia tohto úspešného Novozámčana
Zdroj: Dnes24.sk

Otakar Čičátka je významný novozámocký rodák. Narodil sa 20. januára 1914 v Nových Zámkoch a zomrel 18. augusta 1993 v Bratislave.

Pôvodne sa začal učiť za zámočníka. Popritom však intenzívne hľadal možnosti naplnenia svojich predstáv o svojom budúcom povolaní.

Otakar Čičátka študoval aj v ateliéri Alojza Rigeleho, ktorého môžeme považovať za prvého učiteľa v sochárskom odbore u nás. Neskôr pokračoval v štúdiách v Prahe a v Budapešti. Svoje diela tvoril z pálenej hliny, kameňa, bronzu, tepanej medi či pieskovca. Vznikli tak desiatky reliéfov na budovách, fontány, plastiky pre exteriéry verejných a neskôr i cirkevných priestorov, a to nielen v Nových Zámkoch, ale napríklad aj v Bratislave.

Medzi jeho dielami nájdeme: reliéfy Strojárenstvo , Textil na budove Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave z roku 1952 (na reliéfnej výzdobe sa podieľali desiatky významných slovenských sochárov) a Poľnohospodárstvo a Priemysel na budove Mestského úradu z roku 1948, až po abstrahované perforované plastiky modelované z kovovej pásoviny (fontána v Nových Zámkoch).

Sara

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM