Anton Hrachovský Samospráva

Osud nových garáží na sídlisku je neistý: Petíciu podpísala vyše tisícka Zámčanov, VIDEO

Časť obyvateľov bojuje proti výstavbe garáží na sídlisku petíciou a žiadajú stretnutie so zástupcami mesta. Radnica už má vypracovanú štúdiu.

Zdroj: Dnes24.sk

Rozpočet mesta Nové Zámky na rok 2019 ráta s vybudovaním garážového komplexu na Lastovičej ulici. Primátor mesta Otokar Klein hovorí o obchodnej investícii, ktorou sa má vyriešiť niekoľko problémov (oprava cesty, kanalizácia, parkovanie) naraz a mesto zároveň zarobí.

Petícia s vyše tisíc podpismi

Radnica predbežne plánuje do výstavby investovať 620-tisíc eur. Proti zámeru sa koncom roka 2018 spustila medzi obyvateľmi petícia, ktorú nakoniec podpísalo 1068 občanov.

Prejednanie petície malo byť jedným z bodov na neplánovanom Mestskom zastupiteľstve. To sa nakoniec nekonalo, keďže nadpolovičná väčšina poslancov sa z neho ospravedlnila.

Viac o zastupiteľstve, ktoré sa nakoniec nekonalo sa dočítate v článku Väčšina poslancov sa nedostavila na zastupiteľstvo: Diskusia medzi nimi viazne.

Už existuje štúdia

Podľa viceprimátora Štefánika reagovala radnica zámerom budovať garáže na požiadavku obyvateľov. „Mesto tento zámer prezentovalo poslancom a dalo vypracovať štúdiu revitalizácie tejto plochy. Ešte som ju nevidel a určite ju nevideli ani obyvatelia. Protestujú proti zámeru, ktorý im nikto nemohol vysvetliť, len ich zavádzať,“ uviedol viceprimátor pre web mesta.

S tvrdením viceprimátora nesúhlasí poslankyňa Eva Polerecká, ktorá podľa vlastných slov spomínaný zámer videla a predostrela ho signatárom petície.

„Šesť alebo sedem ľudí samo od seba spísalo žiadosť, aby primátor a poslanci prišli a diskutovali s obyvateľmi na tému garáží. Žiadna reakcia neprišla. Nevychádzam z údivu, že čo sa tu ešte dokáže vyprodukovať. Na čo je toto dobré?,“ vyjadrila sa Polerecká. „V prvom rade musíme komunikovať. Vyčítajú nám, že neponúkame riešenia. Keby čítali text petície, vedeli by, že sme riešenia ponúkli,“ dodala s tým, že 12 poslancov navrhovalo ako jedno z riešení problémov s kanalizáciou využiť vsakovacie nádrže. „Radili sme sa s architektmi, no primátor a ďalší poslanci o tom nechcú ani počuť,“ dodala Polerecká.

Realizácia je dnes otázna

Niektorí z na zastupiteľstve neprítomných poslancov pripustili, že výstavbu garáží na Lastovičej ulici nepodporia.

„Čo sa týka garáží, myslím, že túto tému bude stačiť otvoriť až na najbližšom riadnom mestskom zastupiteľstve,“ vyjadril sa na margo investície poslanec Štefan Danis.

„Keď bude normálna petícia a obyvatelia povedia, že nechcú garáže, tak podporím ich vôľu,“ povedal Tomáš Straňovský s tým, že peniaze na výstavbu garáží ešte mesto nemá. „Na to by sa bral úver a ten by sa následne platil z predaja garáží,“ dodal Straňovský.

„Nesúhlas s výstavbou garáži by som bol podporil. Do jari sa určite nezačne stavať a želanie obyvateľov Lastovičej sa 6. marca naplní,“ uviedol na sociálnej sieti ďalší z neprítomných poslancov Pavol Uhrin.

Vo fotogalérii nižšie možno vidieť lokalitu, kde mesto plánuje vybudovať garážový komplex.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Petíciu proti garážam na Lastovičej ulici podpísala vyše tisícka Zámčanov
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM