Anton Hrachovský Futbal Samospráva

Osud futbalových stánkov v Zámkoch: Moderné centrum alebo zbytočný luxus?

Budúcnosť futbalových stánkov v Nových Zámkoch je vo hviezdach. Názory poslancov na predaj Štadióna L.Gancznera sa rôznia.

Ilustračný obrázok k článku Osud futbalových stánkov v Zámkoch: Moderné centrum alebo zbytočný luxus?
5
Galéria

Ešte počas júnového mestského zastupiteľstva v Nových Zámkoch predniesol Ladislav Borbély ideu realizácie projektu Sihoť 2022. Jej podstatou je predaj pozemku, na ktorom stojí futbalový štadión L. Gancznera a následná investícia do viacšportového areálu na Sihoti.

Financie z predaja L.Gancznera by mali tvoriť len časť investície do Sihoti. Podľa znaleckého posudku, ktorý si dala radnica vypracovať na pozemok, kde stojí štadión L. Gancznera, je hodnota objektu 2 milióny eur. Na zvyšok by sa mali podľa Borbélyho použiť dotácie od športových zväzov a štátu.

Poslanci ešte v júni odobrili vznik pracovnej skupiny, ktorá má mať na starosti vytvorenie podmienok pre verejnú obchodnú súťaž, ktorou by sa mal objekt L. Gancznera predať. Jej členmi sú poslanci Jaromír Valent, Ivan Katona, Ladislav Borbély, vedúci majetkovoprávneho oddelenia radnice Gabriel Závodský, člen komisie majetkoprávnej a verejného poriadku Vladimír Lamačka.

Na vyhlásenie verejnej obchodnej súťaže stačí 13 poslaneckých hlasov.

Mať dva štadióny v Nových Zámkoch je podľa Borbélyho zbytočné, s čím súhlasí aj časť poslancov. „Myslím, že je najlepším variantom, ak sa bude mesto starať o vlastný objekt, pretože náš región nie je tak silný na kapitálovo silných jedincov, ktorí by dokázali vstúpiť do tohto prostredia reálne objekt športovo zhodnotiť,“ vysvetľoval zámer Ladislav Borbély. „Toto mesto nemá na to, aby sa staralo o dva futbalové štadióny,“ dodal Borbély na júnovom zastupiteľstve.

Moderné centrum alebo zbytočný luxus?

Radnica tiež disponuje aj vizualizáciu, korú si objednala ešte pred niekoľkými rokmi. „Vizualizácia štadiónu na Sihoti bola objednaná Mestom Nové Zámky v roku 2016. Vypracovala ju spoločnosť STAPRING a.s., Nitra, autor návrhu bol architekt Jozef Hrozenský,“ uviedla hovorkňa mesta Petronela Bernáth. Podľa dodávateľskej faktúry z augusta 2016 zaplatila radnica nitrianskej firme za štúdiu prestavby futbalového štadióna na Sihoti 5 988 eur.

Štúdia (prvá snímka vo fotogalérii) ráta s celkovou kapacitou 4700 diváckych miest na štyroch tribúnach. Okrem toho sa majú v areáli nachádzať dve väčšie a jedno menšie tréningové ihriská a telocvičňa. Atletická dráha má ostať zachovaná.

Stretnutie s občanmi

V tretí augustový víkend sa na schodoch pred Domom kultúry Kovak odohralo stretnutie zorganizované členmi Občianskeho združenia Za Nové Zámky, medzi ktorého členov patrí aj viacero novozámockých poslancov. Z debaty, ktorej sa zúčastnila aj zhruba päťdesiatka obyvateľov vyplynulo, že prítomní sú proti predaju Štadióna L. Gancznera. Zároveň sú proti betónovaniu zelených plôch na Sihoti. Čo v prvom rade žiadajú, je verejná diskusia s obyvateľmi.

Podľa jedného z mládežníckych trénerov FKM Nové Zámky Mareka Kodhaja, ktorý sa stretnutia zúčastnil, ide v prípade predloženej vizualizácie o prílišný luxus. Časť novozámockých poslancov s ním súhlasí a je zároveň proti predaju „Sigmy“. Vyše 4-tisícová kapacita ostane podľa nich nevyužitá, aj vzhľadom na to, že A-tím FKM Nové Zámky hrá až tretiu futbalovú ligu.

Podľa časti poslancov by mal byť predaj objektu so štadiónom L.Gancznera až posledným krokom k zabezpečiu financií pre projekt na Sihoti.

Poslanec Ivan Katona na stretnutí informoval, že pracovná skupina oslovila miestne športové kluby, aby k zámeru zaujali stanovisko.

Jedným z hlavných problémov je podľa časti poslancov a verejnosti vyriešenie parkovania v rámci projektu Sihoť 2022. Budovanie nových parkovacích miest priamo na Sihoti odmietajú. Ako vhodná lokalita sa viacerým zdá plocha v bývalej tabakovej továrni, kde Arriva plánovala svoje záchytné parkovisko pre novú autobusovú stanicu. Arriva však od tohto zámeru upustila a lokalita tak nateraz ostáva v rukách mesta.

Na Štadióne L.Gancznera aktuálne hrávajú súťažné zápasy hráči A-tímu FKM Nové Zámky a niektoré mládežnícke výbery. Tiež sa v jeho areáli hráva hokejbal. Na Sihoti zas pôsobia mládežníci FKM, ženský klub Union, atléti a gymnasti.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Vizualizácia návrhu revitalizácie štadióna na Sihoti
5
Galéria
Zdroj: Mesto Nové Zámky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM