Anton Hrachovský Kultúra

Oslobodenie Nových Zámkov: Na Sihoti sa zopakuje rusko-nemecký vojnový konflikt

Ukážka oslobodzovacích bojov z druhej svetovej vojny sa bude v Nových Zámkoch konať po prvýkrát na Sihoti. Na akcii sa predpokladá účasť zhruba 180 vojakov, 9 vozidiel a dvoch lietadiel.

Ilustračný obrázok k článku Oslobodenie Nových Zámkov: Na Sihoti sa zopakuje rusko-nemecký vojnový konflikt
Foto: Anton Hrachovský

Po roku, 7. apríla, si Novozámčania rekonštrukciou bojov z druhej svetovej vojny opäť pripomenú oslobodenie mesta. Bojová ukážka bude prebiehať na Sihoti, v okolí mostíka cez bývalý mlynský náhon a jazera.

Skutočné udalosti týkajúce sa ukončenia vojny v Nových Zámkoch prebehli najmä v noci a mimo mesta. V sobotu 7. apríla 2018 nepôjde o presnú rekonštrukciu bojov, ale iba o ukážku bojov z toho obdobia.

180 vojakov a podmínovaný mostík

V piatok 6. apríla sa uskutoční beseda s novozámockým pamätníkom Františkom Danielom a Kovácsom Ferencom, ktorý bude na autogramiáde podpisovať svoju brožúru ´Diakok a viharba´ resp. ´Študenti v búrke´. Vo vstupnej hale Domu kultúry bude inštalovaná výstava obrázkov, fotografii a dokumentov. Bude vystavený aj model lietadla B 24, ktoré bolo 14. marca 1945 nad Novými Zámkami zostrelené, ako i model stíhačky Mustang.

V sobotu 7. apríla sa bude konať bojová ukážka. Sovietski vojaci budú útočiť v troch smeroch (cez jazero pod bývalým mlynom, cez mostík pri reštaurácii Mlyn a po násype od komárňanského mosta) na nemeckých vojakov nachádzajúcich sa na ľavej strane jazera.

Organizátori ukážok avizujú účasť zhruba 180 vojakov, 9 vozidiel a dvoch lietadiel. Pred samotnou ukážkou bude bojová technika vystavená na Sihoti.

Boje budú prebiehať v okolí mostíka cez bývalý mlynský náhon a jazera. Keď nemecká kolóna prejde cez most, ženisti dostanú rozkaz ho zničiť, aby ho nemohla využiť ruská pechota. Guľometné družstvá budú zničený most strážiť, aby sa ženisti Červenej armády nepokúsili o jeho opravu. Spoločne s útokom ruského lietadla sa z druhého brehu jazera začne delostrelecká príprava ruských kanónov a mínometov. Na záver bude divákom umožnený vstup medzi vojakov.

Program

Piatok

  • 10:00 – slávnostný príhovor (Dom kultúry Kovak)
  • 10:15 – 11:45 – beseda s Františkom Danielom a očitými svedkami udalostí (Dom kultúry Kovak)
  • 10:00 – 18:00 – výstava fotografií a dokumentov o bombardovaní (Dom kultúry Kovak)
  • 12:00 – kladenie vencov (Pamätník obetiam násilia)

Sobota

  • 10:00 – 15:00 – výstava fotografií a dokumentov o bombardovaní (Dom kultúry Kovak)
  • 14:00 – bojová ukážka z II. svetovej vojny (Sihoť) – prezentácia historických zbraní, vojenskej techniky a pyrotechnických efektov

Historické skutočnosti

Bratislavsko – brnenská ofenzíva sa začala 21. marca 1945 útokom 2. ukrajinského frontu maršala Malinovského. Oslobodenie Nových Zámkov bolo zverené 6. gardovému jazdeckému zboru, ktorý bol začlenený v 13. jazdeckej divízii. Nové Zámky bránili nemecké jednotky 8. armády. Nemci si pri Nových Zámkoch vybudovali odolnú obranu, vyznačujúcu sa reťazcom guľometných hniezd na západnom brehu rieky Nitry.

V jednom z nich bol nasadený aj nemecký vojak Karl Weber z Mariadorfu, ktorý v hniezde našiel aj vlastný hrob (do teraz tam ležia jeho pozostatky, pričom bol vykonaný aj neúspešný pokus o jeho exhumáciu). V noci 28. marca 1945, keď sa vojská 13. jazdeckej divízie 6. gardového jazdeckého zboru 1. gardovej jazdecko – mechanizovanej skupiny generálporučíka Plijeva blížili k mestu, zničili Nemci cestný most cez rieku Nitru. Po násilnom prechode rieky Nitry medzi Bánovom a Zúgovom 29. marca Nové Zámky oslobodili.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM