Anton Hrachovský Samospráva

Opravy chodníkov v Nových Zámkoch: Aký je teda kľúč pri výbere lokality?

Nekonečná téma aj v našom meste - stav chodníkov a ciest. Podľa čoho sa pri rekonštrukciách vyberá ich poradie?

Ilustračný obrázok k článku Opravy chodníkov v Nových Zámkoch: Aký je teda kľúč pri výbere lokality?
Zdroj: Dnes24.sk

Ako sa postupuje pri oprave chodníkov a ciest?

Pred nedávnom zverejnila novozámocká mestská televízia NZTV na facebooku video relácie s názvom ´Na slovíčko, pán primátor´. Jednou z otázok, na ktoré v ňom prvý muž mesta Otokar Klein odpovedal, bola otázka týkajúca sa rekonštrukcie chodníkov a ciest na území mesta. Konkrétne malo ísť o vysvetlenie, podľa akého kľúča sa tieto komunikácie a ich poradie vyberajú. Odpovedi na otázku sa však kulantne vyhol. Diváci sa dočkali len výpočtu doteraz zrekonštruovaných chodníkov a ciest. Zaujímalo nás teda (znova), aký je kľúč pri výbere tej-ktorej komunikácie. Video NZTV s rozhovorom bolo medzičasom zo sociálnej siete stiahnuté.

Prvýkrát sme v tejto veci radnicu kontaktovali už v máji 2016, následne ešte niekoľkokrát. Zakaždým však bezúspešne, resp. s vysvetlením, že ide o interný dokument mestského úradu, ktorý ho môže kedykoľvek podľa potreby meniť. Meniť ho by bolo v poriadku, nie však mlčať.

Nič sa napríklad nevie o prípadnej oprave úseku na Nitrianskej ceste a priľahlých chodníkov po oboch jej stranách. Ide o jeden z hlavných ťahov v meste smerom do/z oblasti nákupných centier. Nesmieme zabudnúť, že v spomínanej oblasti onedlho vyrasie ďalšie nákupné stredisko s názvom OC Piritov.

Kritérií je niekoľko

Po zhliadnutí vyššie spomínaného videa sme teda vedenie mesta kontaktovali s otázkou, ako to teda pri výbere lokalít je. „Kritérií na výber opravovaných alebo rekonštruovaných chodníkov je viacero. Najhlavnejšie kritérium je technický stav predmetného chodníka alebo stupeň devastácie podložia (keď vôbec jestvuje). Od tohto sa odvíja ďalšie kritérium a to spôsob, akým sa bude chodník rekonštruovať ako napr. dlažba, betón, asfalt. Do výberov opravovaných chodníkov zasahuje aj ďalšia skutočnosť, a to že sa pripravujú dve etapy rekonštrukcií ciest v meste Nové Zámky, kde momentálne prebieha verejné obstarávanie dodávateľa prác a preto sa v predstihu musia opraviť chodníky, ktoré sú obrubníkmi priamo spojené s cestným telesom (napr. Michalská bašta, Čerešňová, Kukučínova, Bočná),“ zaslala nám tentoraz trochu obšírnejšiu odpoveď hovorkyňa mesta Petronela Bernáth.

„Ďalšie obmedzenie ohľadom výberu rekonštruovaných chodníkov sú inžinierske siete a ich plánované rozkopávky. Napríklad chodníky na uliciach Železničiarska, Tolstého, Flengera, Banskobystrická a centrálny mestský okruh, kde výmena káblového vedenia bude pravdepodobne realizovaná v chodníkovom telese. Opravy musia prebiehať vo všetkých častiach mesta a preto opravy v mestských lokalitách prebiehajú etapovite. Výsledkom týchto prác bude úplne zrekonštruované chodníky a cesty v meste, ktoré budú dôslednou údržbou udržiavané v dobrej kondícii,“ dodala hovorkyňa mesta.

Jesenského ulica v prvej etape

Na Jesenského ulici je cesta rozkopaná už týždne. „Rekonštrukcia Jesenského ulice je zaradená do I. etapy obnovy povrchov miestnych komunikácií. Kvôli časovej tiesni sa mesto dohodlo s SPP, aby urýchlila plánovanú výmenu plynovodu na predmetnej ulici, momentálne SPP práce ukončilo a pracuje sa na zhutnení podložia,“ povedala na záver hovorkyňa mesta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM