Anton Hrachovský Samospráva

Opatrenia kvôli koronakríze: Stop investíciám, zamestnancom mesta klesli platy

Mimoriadna situácia v súvislosti s koronavírusom si vyžiadala šetriaci režim vo viacerých oblastiach. Pocítia to aj zamestnanci mesta a jeho podnikov.

Ilustračný obrázok k článku Opatrenia kvôli koronakríze: Stop investíciám, zamestnancom mesta klesli platy
44
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Množstvo bezpečnostných opatrení na potlačenie nákazy novým koronavírusom si vyžiadalo okrem iného šetriaci mód pre samosprávy. Na aktuálnu situáciu zareagoval aj mestský úrad v Nových Zámkoch.

Zmeny sa týkajú aj výšky platov miestnych úradníkov a ďalších zamestnancov mesta.

Radnica funguje v mimoriadnom režime a väčšina jej zamestnancov, po dohode so zástupcami zamestnancov, čerpá náhradu mzdy vo výške 70% priemerného zárobku.

Stop investíciám

Od 1. apríla 2020 zaviedla úsporné opatrenia aj mestská príspevková organizácia Novovital.

„Na rok 2020 pozastavujeme všetky plánované kapitálové investície, ktoré nie sú nevyhnutné na ďalšie fungovanie našej spoločnosti. Uvedené opatrenia budeme priebežne vyhodnocovať,“ informoval na sociálnej sieti riaditeľ Novovitalu Ľudovít Lebó. „Príspevok z mesta nám vykryje len 50 % našich nákladov, na zvyšok naša organizácia musí zarobiť sama,“ dodal Lebó.

V priebehu apríla sa má pracovať na Termálnom kúpalisku Štrand Emila Tatárika. „Na Štrande v mesiaci apríl budú prebiehať rekonštrukčné práce, ktoré je nutné dokončiť (4 zamestnanci) a 2 zamestnanci sa venujú príprave areálu na letnú sezónu. Zabezpečujú len nevyhnutné práce, aby sme v prípade priaznivého vývoja situácie boli schopní otvoriť kúpalisko,“ prezradil riaditeľ Novovitalu.

Zníženie platov

Opatrenia sa dotkli aj miezd pracovníkov spoločnosti.

Zamestnanci na strediskách, ktoré sú zatvorené na základe nariadenia vlády (futbalové štadióny L. Ganznera a na Sihoti, jazdiarne, športovej haly Milénium, plavárne Relax komplex a tenisového areálu na Čerešňovej ulici), si od 16. marca 2020 čerpajú dovolenky alebo sú s malými deťmi na OČR. Od apríla zostávajú naďalej doma a čerpajú náhradu mzdy do výšky 60 % priemerného platu.

Od 1. apríla bol tiež znížený základný plat o 20% všetkým vedúcim pracovníkom, vrátane riaditeľa Ľudovíta Lebóa. Títo pracovníci budú naďalej riadne vykonávať svoju funkciu a zabezpečovať chod spoločnosti.

Zamestnanci Novovitalu, ktorí zabezpečujú služby pre mesto (stredisko Úprava verejnej zelene a stredisko Zber drevnej hmoty) budú aj naďalej poberať 100% platu. „Niektorým zamestnancom sme ponúkli možnosť od 30. marca 2020 pracovať na stredisku Úpravy verejnej zelene. Strediská Úprava verejnej zelene, Zber drevnej hmoty, Parkovací systém a časť zamestnancov na Termálnom kúpalisku Štrand pracujú podľa pôvodného harmonogramu,“ dodal riaditeľ Novovitalu.

Foto: ilustračné

Ulice Nových Zámkov sú takmer úplne vyprázdnené
44
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM