Anton Hrachovský Správy

Olympijské zlato mu uniklo len o vlások: Najlepší zo Slovákov je z Nových Zámkov

Počas Medzinárodnej chemickej olympiády, ktorá sa konala na Slovensku a v Česku, bodovala aj štvorica Slovákov. Reprezentantovi novozámockého Gymnázia uniklo zlato len o vlások.

Ilustračný obrázok k článku Olympijské zlato mu uniklo len o vlások: Najlepší zo Slovákov je z Nových Zámkov
7
Galéria
Zdroj: Gymnázium Nové Zámky

Po veľkom úspechu na Majstrovstvách sveta v robotike zaznamenalo novozámocké Gymnázium ďalší veľký úspech. Zo svojich lavíc vyslalo jedného zo štyroch študentov, ktorí reprezentovali Slovensko na 50. ročníku Medzinárodnej chemickej olympiády.

Najúspešnejší zo Slovákov Zámčan

Medzinárodná chemická olympiáda sa v roku 2018 konala na Slovensku a v Českej republike – v krajinách, kde pred 50 rokmi (v roku 1968) vznikla. Ide o vyvrcholenie stredoškolských chemických súťaží z celého sveta. Na tohtoročnej olympiáde, ktorá sa konala od 20. do 28. júla, bodovala aj štvorica Slovákov.

Slovenská výprava, v ktorej figuroval aj žiak Gymnázia Nové Zámky Peter Rukovanský, nakoniec získala štyri cenné kovy. Svoje vedomosti pretavili mladí Slováci do zisku dvoch strieborných a dvoch bronzových medailí.

Medzi ocenenými študentmi sa ocitli všetci štyria reprezentanti Slovenska. Zlatá medaila tesne unikla Petrovi Rukovanskému z Gymnázia M. R. Štefánika v Nových Zámkoch. Peter sa stal zároveň najúspešnejším účastníkom zo Slovenska.

Striebro si domov odniesol aj Martin Országh z martinského Gymnázia J. Lettricha. Dvaja žiaci Gymnázia V. B. Nedožerského v Prievidzi – Peter Gonda a Michal Chovanec vybojovali bronzové medaily.

300 chemikov z celého sveta

Na Medzinárodnú chemickú olympiádu vyslalo svoje výpravy 76 krajín. Celkovo 300 súťažiacich bojovalo v 19 laboratóriách Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, kde absolvovali praktickú časť olympiády, pozostávajúcu z organickej syntézy a úloh z fyzikálnej a analytickej chémie. O dva dni neskôr sa venovali teoretickým úlohám z biochémie, anorganickej, organickej, analytickej a fyzikálnej chémie.

Najvyššiu úspešnosť 94,35 percenta dosiahol Qingyu Chen z Číny. Druhý bol Aleksei Konoplev z Ruskej federácie s úspešnosťou 90,44 percenta a tretí Raymond Eugene Bahng z Kórejskej republiky s 88,83 percentnou úspešnosťou.

Olympionici si spolu odniesli 35 zlatých, 65 strieborných a 95 bronzových medailí. Najúspešnejší boli reprezentanti Číny a USA, ktorí pre svoje krajiny získali po štyri zlaté medaily. Tri zlaté medaily a jedno striebro vybojovali žiaci z Veľkej Británie a Severného Írska, Kórejskej a Českej republiky.

Súťaž i zábava

„Hovorí sa, že Česko a Slovensko ležia v srdci Európy. A tak sme všetci z organizačného výboru vložili do tejto výročnej olympiády svoje srdcia. Veríme, že sme pripravili výnimočné podujatie, ktoré si budú všetci pamätať, uchovajú ho vo svojich srdciach a podelia sa oň s celým svetom,“ povedali pre oficiálny magazín olympiády Catalyzer Petr Holzhauser a Martin Putala, prezidenti organizačnej komisie pre Česko resp. Slovensko. V roku 2019 sa táto olympiáda odohrá v Paríži.

Zaujímavosťou je, že napríklad tím z Venezuely letel kvôli trom zrušeným letom na súťaž až dva dni. Záverečná ceremónia olympiády sa konala v pražskom Rudolfine, čo je historická, vyše 130-ročná krásna budova a zároveň sídlo Českej filharmónie.

Účastníci veľkolepého podujatia zažili i sprievodný program. Navštívili napríklad ´Starú čistírnu odpadních vod´ v Prahe, Solvayove bane, Pražský hrad, Banskú Štiavnicu, užili si hudobný program i návštevu aquaparku. Objavila sa aj veľká medovníková periodická tabuľka chemických prvkov. Popritom stihli slovenskí študenti ukázať tým zahraničným, ako sa na Slovensku opekajú špekačky na ohni v prírode.

Video zo záverečnej slávnosti má na oficiálnej facebookovej stránke olympiády takmer 100-tisíc zhliadnutí a vyše 4700 komentárov. Môžete si ho pozrieť nižšie.

Na snímke nižšie: Slovenský tím na Medzinárodnej chemickej olympiáde 2018, Peter Rukovanský prvý zľava).

Novozámčan Peter Rukovanský na 50. ročníku Medzinárodnej chemickej olympiády
7
Galéria
Zdroj: Gymnázium Nové Zámky
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM