Viktória Botošová Samospráva

Odvážna výzva najmladšieho poslanca zámockého parlamentu: Každá ruka sa počíta!

Akcia, ktorá má osloviť všetkých Novozámčanov. A nielen to. Mladý poslanec si vytýčil odvážny plán. Čítajte celé!

Ilustračný obrázok k článku Odvážna výzva najmladšieho poslanca zámockého parlamentu: Každá ruka sa počíta!
Zdroj: Dnes24.sk

Cintorín na Slovenskej ulici v Nových Zámkoch je skutočne v hroznom stave. Zanedbané miesto posledného odpočinku mnohých významných obyvateľov nášho mesta plánuje vyčistiť najmladší poslanec mestského zastupiteľstva Dávid Nagy.

Priblížte nám prosím, aký projekt v blízkej budúcnosti plánujete?
Ako ste sa už mnohí dopočuli, tento týždeň som ako predseda novovzniknutej mládežníckej organizácie Via Nova Nové Zámky vyhlásil kampaň ohľadne vyčistenia cintorína na Slovenskej ulici. Úcta našich predkov, správa ich miesta posledného odpočinku je našou spoločnou vecou. Som veľmi rád, že táto kampaň už teraz oslovila veľa nadšených Novozámčanov, vrátane niektorých spolkov, ktorí prisľúbili účasť na tejto akcii. Tu by som spomenul napríklad spolok Matičiarik. Pani Garajová ma totiž hneď oslovila, že sa k iniciatíve pripoja a pomôžu. Schválne používam slová pripoja a pomôžu a nie slovo podporia. Chceme totiž dosiahnuť aj to, aby sa tento projekt realizoval ako spolupráca novozámockých občanov, jednotlivých spolkov, organizácii a samotného mesta. Myslím si, že úcta k našim predkom – starým Novozámčanom a čistota nášho mesta je vecou spoločnou, na ktorej nám rovnako záleží.

Kedy sa táto akcia bude konať?
Čistenie je naplánované na apríl 2015. Konkrétnejšie informácie v rámci tejto kampane, budú na Facebooku, v miestnej tlači a televízii, ale aj v rámci vizuálnej kampane. Predpokladaný termín akcie je dňa 11.-12. apríla 2015. Rád by som sa obrátil touto cestou aj na občanov, aby sa 11. apríla 2015 v čo najväčšom počte zúčastnili na tejto aktivite, aby sme naozaj spoločne zveľaďovali naše mesto.

Kto všetko sa môže do upratovania zapojiť?
Vyčistenie cintorína organizuje novovzniknutá mládežnícka organizácia Via Nova Nové Zámky. Rád by som podotkol, že táto akcia hodlá osloviť všetkých Novozámčanov ako aj organizácie, spolky a združenia v našom meste, bez ohľadu na národnosť, vierovyznanie alebo politické sympatie. Ako som to už spomenul, táto záležitosť je našou spoločnou vecou. Taktiež si myslím, že miesto ich posledného odpočinku by malo byť udržiavane v čistote a na úrovni hodnej nášho mesta. V našom predsavzatí nás len potvrdzuje ten fakt, že v cintoríne sú pochované významné osobnosti nášho mesta. Ďalej pozostalí tu pochovaných sa už nedokážu dostať k hrobom ich predkov, čo je na zamyslenie.

Koho každého chcete osloviť?
Našim cieľom je, aby sa zúčastnilo čo najviac Novozámčanov. Okrem prvoradého cieľa vyčistiť cintorín, táto akcia môže prispieť aj k zbližovaniu občanov nášho mesta, respektíve okolia. Okrem toho oslovíme všetky organizácie, spolky, cirkev, združenia ako aj mestský úrad aby mobilizovali svojich členov, respektíve aby poskytli pomoc. Cintorín je v hroznom stave. Samotné nadšenie ľudí však nebude postačujúce. Bez profesionálnych strojov a odborných znalostí v oblasti záhradkárstva sa ani nepohneme. Preto úspešnosť tohto projektu je založená na dvoch rovnako dôležitých podmienkach – účasť občanov a odborné znalosti.

Foto: Art Foto Lehel, Dávid Nagy

Veľké upratovanie na cintoríne: Miesto posledného odpočinku je zanedbané
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM