Viktória Botošová Samospráva

Odklepnuté poslancami: Môže v Zámkoch a okolí vyrásť cyklistický raj?

Novozámocká radnica hľadá spôsoby ako podporiť nemotorovú dopravu v meste. Tá by mala podľa magistrátu zlepšiť nie len dopravnú situáciu v uliciach, ale prispela by tiež k zlepšeniu životného prostredia a zdravotného stavu obyvateľov Nových Zámkov.

Ilustračný obrázok k článku Odklepnuté poslancami: Môže v Zámkoch a okolí vyrásť cyklistický raj?
Foto: Viktória Botošová

Na zasadnutí mestského zastupiteľstva sa riešilo opäť množstvo tém. Jednou z nich boli aj zásady rozvoja nemotorovej dopravy.

Magistrát vypracoval materiál, o ktorom 18. novembra 2015 rokovalo mestské zastupiteľstvo. „Dokument je podkladom pre spustenie procesu obstarávania urbanisticko-dopravnej štúdie nemotorovej dopravy a zároveň táto štúdia je predpokladom možnosti čerpania finančných prostriedkov zo štrukturálnych fondov Európskej únie prostredníctvom programu IROP na roky 2014 – 2020," vysvetľuje Monika Kutenicsová, vedúca odboru komunálnych služieb MsÚ .

„Tento dokument nerieši podrobnosti, nerieši trasy, možnosti, formy budovania cyklodopravy, len deklaruje našu snahu podporiť nemotorovú dopravu a zámer uchádzať sa o nenávratné finančné prostriedky na budovanie infraštruktúry pre cyklistickú a pešiu dopravu," pokračuje Monika Kutenicsová.

Poslanec Ivan Katona bol zvedavý, či majú tieto zásady nejaký plánovaný finančný dopad na rozpočet mesta. „Úlohy som deklarovala na rok 2016, takže tieto finančné dopady zaťažia rozpočet na rok 2016. Urbanisticko-dopravná štúdia je záležitosť okolo tých 16 tisíc eur a vyššie,“ doplnila vedúca odboru komunálnych služieb MsÚ. „Budeme to súťažiť?“ pýtal sa poslanec Richard Schwarz. „Áno. Ako proces verejného obstarávania bude táto urbanisticko-dopravná štúdia,“ zodpovedala Kutenicsová.

Mestské zastupiteľstvo tak nakoniec schválilo zásady rozvoja nemotorovej dopravy, zámer uchádzať sa o nenávratné finančné prostriedky na budovanie infraštruktúry pre cyklistickú a pešiu dopravu a návrh na obstaranie urbanisticko-dopravnej štúdie nemotorovej dopravy. Za bolo 20 poslancov, 1 nehlasoval, návrh bol schválený.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM