Rastislav Búgel Kultúra

Odhaľte tajomstvá energie: Do Nitry smeruje vedecká show Michaela Londesborougha!

Milovníci zaujímavostí a nevšedných zážitkov by mali zbystriť pozornosť. Vedeckú show zameranú na energiu a jej tajomstvá príde do Nitry predviesť chemik Michael Londesborough.

Ilustračný obrázok k článku Odhaľte tajomstvá energie: Do Nitry smeruje vedecká show Michaela Londesborougha!
Zdroj: YouTube.com

Britského vedca, ktorý od roku 2002 žije v Česku, uvidia záujemcovia na Pedagogickej fakulte Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre, kde 13. októbra o 13. hodine predvedie show, ktorá podľa organizátorov získala v Česku i na Slovensku prívlastok ohňová a výbušná.

Pôvod a podstata energie

Ako informovala Monika Hucáková z Komunikačného odboru Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, program sa bude venovať dvom hlavným témam. „Prvá má názov Tajomstvo energie a druhá sa volá Špióni, raketové palivá, lieky a mikroelektronika: úžasná chémia bóranov. Show organizuje Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti pri Centre vedecko-technických informácií SR. Vysvetľuje pôvod a podstatu energie, jej uvoľňovanie i to, ako ju môžeme skrotiť pre vlastné potreby. Táto téma je určená predovšetkým stredoškolákom,“ uviedla Hucáková.

Storočie špionáže

Vedecká show bude okrem toho odpovedať aj na otázku, či výroba energie musí škodiť životnému prostrediu. V téme o špiónoch, raketových palivách, liekoch a mikroelektronike sa Michael Londesborough bude zaoberať bóranmi, teda zlúčeninami bóru a vodíka. „Návštevníkov prevedie prvým storočím ich výskumu plného špionáže, tajomného raketového paliva, polovodičov, mikroelektroniky a dokonca i nádeje pre chorých na HIV/AIDS. Táto téma je určená hlavne vysokoškolskej mládeži a odbornej verejnosti,“ povedala Hucáková.

Popularizácia vedy

Michael Londesborough je britský vedec, ktorý v súčasnosti pracuje v Ústave anorganickej chémie na Akadémii vied ČR. Vo svojom výskume dosiahol v roku 2014 úspech, keď sa mu v spolupráci so španielskymi vedcami podarilo objaviť laser na báze bóranov. Venuje sa najmä popularizácii vedy v širokej verejnosti, výučbe mladých ľudí a budovaniu vzťahov medzi mladými vedcami vo Veľkej Británii a Českej republike.

Pozrite si ukážku jednej z množstva show Michaela Londesborougha v priloženom vi­deu!

Foto: ilustračné

Odhaľte tajomstvá energie: Do Nitry smeruje vedecká show Michaela Londesborougha
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM