Anton Hrachovský Šport

Od hodinového pioniera až k pódiu medzinárodného seriálu: Kúsok od Nových Zámkov rastie veľký talent motošportu, FOTO

Adam Barus (16) je talentovaný motocyklový pretekár z neďalekého Palárikova. Talentovaný mladík začína zbierať ovocie tvrdej driny a boduje na cestných pretekoch. Ako sa však k záľube v motorkách dostal?

Ilustračný obrázok k článku Od hodinového pioniera až k pódiu medzinárodného seriálu: Kúsok od Nových Zámkov rastie veľký talent motošportu, FOTO
Zdroj: Archív Adama Barusa

Adam Barus (na snímke v strede) je rodený Novozámčan, ktorý však žije od svojich šesťnástich mesiacov v Palárikove. Tento rok v apríli oslávil šestnáste narodeniny a len o pár dní neskôr si k nim doprial špeciálny darček v podobe víťazstva v slovenskom hodnotení úvodných pretekov Alpe Adria Cupu, ktoré sa nedávno jazdili na Slovakiaringu.

S Adamom Barusom sme sa porozprávali pred 2. pretekmi seriálu Alpe Adria Cup, ktorý sa presunie zo Slovenska do Maďarska na Pannonia-Ring.

Kedy si sa začal venovať motorkám? Respektíve, ako si sa dostal k motošportu? Kto Ťa k nemu priviedol?

K motošportu a celkovo motorkám ma priviedol otec, odmalička som vyrastal pri motorkách – či už jeho, alebo prišiel nejaký jeho kamarát – občas aj v zime na snehu. Už vtedy sa mi veľmi páčili, ale mal som pred nimi rešpekt. Na motorke som začal jazdiť v desiatich rokoch, keď mi otec kúpil moju prvú motorku. Bol to starý pionier, taký hodinový stroj, hodinu jazda – hodinu oprava. Naučil som sa na ňom základ, pohnúť sa, preradiť, postáť. Potom prišla čínska kroska, ktorá, ako sme zistili, nie je pre dieťa to najbezpečnejšie náradie. Preto som presedlal na cestný minibike Blata 2,5 s ktorým však nebolo veľmi kde jazdiť.

Práve v tom čase sme navštívili výstavu Motocykel 2012 na Inchebe, kde nás pri prezentácii Junior motoakadémie oslovil skvelý tréner, bývalý motokrosový reprezentat Ľuboš Nemčovič. A tak ma otec do Junior motoakadémie prihlásil. Minibike som odložil a v akadémii som dostal dvojtaktnú Hondu NSR 50 – starý, no skvelý stroj na základy závodného jazdenia. Na nej som sa naučil základy a v triede Mini GP 50 som závodil tri roky.

Máš pretekársky vzor?

Môj pretekársky vzor je Maverick Vinales – nováčik v MotoGP na novom stroji Suzuki. Veľmi sa mi páči jeho štýl jazdy a myslím, že v MotoGP ešte poriadne zamieša karty – tak ako sa mu to darilo v Moto3 a Moto2.

Mohol by si čitateľom priblížiť svoje pretekárske úspechy?

Určite môj prvý najväčší úspech bolo moje prvé víťazstvo v mojom prvom preteku v Orechovej Potôni – v rámci akadémie. Ďalší veľký úspech bolo prvé miesto v celkovom hodnotení MiniGP 50 2013 a tretie miesto v MiniGP 50 2014. Celkom sa mi darilo aj v Scootrovej sezóne 2015, no začal som až v polovici sezóny, preto som o predné miesta v celkovom umiestnení nemohol bojovať. So scootrom som sa rozlúčil dvojitým víťazstvom v záverečných pretekoch v Maďarskom Kecskeméte. V roku 2014 som dostal ponuku vyskúšať si na Slovakia ringu dospelú motorku Apriliu RS 125 SP. Víkend bol upršaný a všetko bolo pre mňa nové. Práve preto ma veľmi potešilo 2. Miesto v rámci pretokov IMRC. S niečim takým som vôbec nepočítal. Vtedy som začal ešte viac túžiť po pretekoch na veľkých okruhoch a tento rok sa mi to aj splnilo.

„Jazda na okruhu, kde jazdia aj moto GP bola skvelá a bolo to najlepšie zoznámenie sa s veľkým okruhom, aké mohlo byť,“ priznal pretekárske vzrušenie Barus.

Kde všade si sa už túto sezónu stihol predstaviť?

Mimo pretekov na Slovakiaringu sme úspešne absolvovali aj Jarnú cenu Brna, ktorú organizovala federácia CAMS. Tam sme sa zoznamovali s novým motocyklom a Masarykovým okruhom. Jazda na okruhu, kde jazdia aj moto GP bola skvelá a bolo to najlepšie zoznámenie sa s veľkým okruhom, aké mohlo byť. Keďže v triede 125 len začínam, nemám veľké oči. Ale budem jazdiť ako najlepšie viem a dúfam, že sa mi podarí nazbierať čo najviac bodov a potešiť všetkých čo mi pomohli dostať sa na veľké okruhy a ktorí ma v mojom závodení podporujú.

Čo ťa čaká v najbližšej dobe na motorke?

Absolvujem aj preteky na Pannonia Ringu, ktoré tiež patria do seriálu Alpe Adria Cup (Alpo-Jadranský šampionát). Ja jazdím Alpe Adria Cup v triede 125 Sport production na motocykli Aprilia RS 125. Keďže je to seriál medzinárodný, preteky sa zo Slovenska presunú na maďarský Pannonia-Ring, potom do chorvátskeho Grobniku, odtiaľ do Českého Mostu a sezónu ukončíme opäť na Slovakiaringu. Na každom podujatí by som mal odjazdiť dva samostatné preteky.

„Vidíme sa na Panonia ringu,“ s úsmevom dodal na záver Adam Barus.

Adam Barus - Slovakiaring
7
Galéria
Zdroj: Archív Adama Barusa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM