Anton Hrachovský Hokej

Ocenenie za skvelé výkony: Košarišťan znova s miestom v reprezentácii Slovenska

Slováci sa predstavia na Švajčiarskom pohári po ročnej prestávke. Miesto v bráne by mal zaujať aj gólman z Nových Zámkov.

Ilustračný obrázok k článku Ocenenie za skvelé výkony: Košarišťan znova s miestom v reprezentácii Slovenska
Zdroj: TASR

Traja nováčikovia figurujú v nominácii slovenskej hokejovej reprezentácie na decembrový Švajčiarsky pohár. Na turnaji v Luzerne by mali v reprezentačnom A-tíme debutovať obrancovia Adam Drgoň a Vojtech Zeleňák zo Zvolena a útočník Samuel Buček z Nitry. Najskúsenejšími v kádri sú Libor Hudáček s 90 a Ivan Baranka s 89 reprezen­tačnými štartmi.

Hokej Slovensko: viac aktuálnych správ z hokeja

Slováci sa predstavia na Švajčiarskom pohári (13. – 14. decembra) po ročnej prestávke. Najprv sa v semifinále stretnú s olympijským výberom Ruska a potom s jedným z dvojice Švajčiarsko – Rakúsko. Pre zverencov trénera Craiga Ramsayho to bude druhá turnajová previerka v sezóne po novembrovom Nemeckom pohári, kde obsadili tretie miesto.

Chvála na adresu gólmana zo Zámkov

Generálny manažér Miroslav Šatan spoločne s trénerom Ramsaym nominovali dvojicu brankárov – Andreja Košarišťana z Nových Zámkov a Denisa Godlu z fínskej KalPy Kuopio. Košarišťan sa predstavil už na Nemeckom pohári, pri premiére v národnom drese si v dueli s domácim tímom udržal čisté konto. „Andrej svojím výkonom v Krefelde veľmi príjemne prekvapil. Zaslúži si ďalšiu šancu,“ povedal Šatan na adresu 24-ročného brankára.

V 22-člennom kádri je tucet hráčov z Tipsport Ligy. Najväčšie zastúpenie má HKM Zvolen, ktorý dodal do tímu piatich hokejistov – okrem Drgoňa a Zeleňáka aj trojicu útočníkov Lukáš Handlovský, Michal Chovan a Milan Kytnár.

„Zvolenčania vedú ligu, hrajú dobre. Z klubu sme nominovali dvoch obrancov, rozhodli sme sa ich vyskúšať, lebo sa priznám, že v obrane stále hľadáme nové mená. Napríklad na minulej reprezentačnej akcii sa dobre uviedol Martin Chovan. Našou filozofiou na týchto turnajoch je objaviť ďalších hráčov, ktorí by mohli potenciálne hrať na domácich majstrovstvách sveta,“ uviedol Šatan na utorkovom brífingu v Bratislave. Michal Chovan si vyslúžil pozvánku ako najproduktívnejší hráč Tipsport Ligy. „Michal podáva výkony, ktoré sme museli zachytiť v reprezentácii. Chceme mu dať príležitosť, uvidíme, ako sa ukáže na Švajčiarskom pohári,“ doplnil generálny manažér. „Zvolenčania si zaslúžia dostať šancu. Hrajú rýchlo a dobre narábajú s pukom,“ zdôraznil Ramsay. „My práve potrebujeme rýchlych hráčov. Ako tím strieľajú veľa gólov, upútali pozornosť. Rastislav Špirko hral mimoriadne dobre na Nemeckom pohári, opäť sme chceli vidieť Milana Kytnára, Michal Chovan nazbieral množstvo bodov. Ďalších troch hráčov sme pozvali z Nitry. Ja sa na mená nepozerám, každý, kto podáva dobré výkony v klube, dostane od nás možnosť sa ukázať.“

Z KHL je vo výbere jediný hráč – Marek Hrivík. Útočník Viťaza Podoľsk po dohode neposilnil národný tím na Nemeckom pohári, teraz sa predvedie trénerom v Luzerne. „Veríme, že jeho forma bude mať stúpajúcu tendenciu smerom ku play off a k šampionátu. Na pozícii centra sme mali v minulosti nedostatok hráčov, aj teraz je na nej konkurenčný boj. Veríme, že mu zdravie vydrží,“ povedal generálny manažér na adresu Hrivíka. V nominácii chýbajú hráči Slovana Bratislava, vedenie reprezentácie sa so slovenským zástupcom v KHL dohodlo, že na decembrovú akciu nebude volať žiadneho hráča „belasých“. „Rozhodli sme sa, že nebudeme pozývať hráčov, ktorí budú v čase turnaja účinkovať v Lige majstrov, ako napríklad Peter Čerešňák v drese Plzne. Teší nás, že nie je nikto, kto by odmietol pozvánku, respektíve nemohol hrať pre zranenie.“

Hlavnému trénerovi Ramsaymu bude okrem Róberta Petrovického a kouča brankárov Jána Lašáka na striedačke vo Švajčiarsku vypomáhať ako asistent Ivan Droppa. „Ivan je v podstate začínajúci tréner. Našou filozofiou je dať v reprezentácii šancu mladým trénerom, aby si vyskúšali prácu po boku Craiga Ramsayho. Pre Ivana to bude dobrá skúsenosť. Ján Pardavý si vychutnával turnaj v Nemecku, bol veľmi platný člen tímu a verím, že to isté bude platiť aj o Ivanovi. Na ďalší turnaj zoberieme zasa nejakého iného asistenta,“ prezradil Šatan. Zraz nominovaných bude v pondelok 10. decembra do 15.00 h na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave.

Nominácia na Švajčiarsky pohár v Luzerne

Brankári: Andrej Košarišťan (HC Nové Zámky), Denis Godla (KalPa Kuopio, Fín.)

Obrancovia: Ivan Baranka (HC Vítkovice Ridera, ČR), Adam Drgoň, Vojtech Zeleňák (obaja HKM Zvolen), Marek Ďaloga (Mora IK, Švéd.), Martin Chovan (HC 07 Detva), Tomáš Malec (Kometa Brno, ČR), Mislav Rosandič (Mountfield HK, ČR), Martin Štajnoch (EC Red Bull Salzburg, Rak./EBEL)

Útočníci: Samuel Buček, Róbert Lantoši, Branislav Rapáč (všetci HK Nitra), Lukáš Handlovský, Michal Chovan, Milan Kytnár (všetci HKM Zvolen), Marek Hrivík (Viťaz Podoľsk, Rus./KHL), Libor Hudáček (Bílí Tygři Liberec, ČR), Matej Paulovič (Mountfield HK, ČR), Radovan Puliš (HC 07 Detva), Dávid Šoltés (HC Košice), Radoslav Tybor (HC Vítkovice Ridera, ČR)

Program Švajčiarskeho pohára

štvrtok 13. decembra

  • 16.15 Rusko „OH“ tím – Slovensko
  • 20.15 Švajčiarsko – Rakúsko

piatok 14. decembra

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM