Anton Hrachovský Rôzne

Ocenenia pre dedinu roka 2017: Druhou najlepšou obcou na Slovensku je Zemné

Zástupcovia obcí úspešných v súťaži Dedina roka 2017 si prevzali ocenenia z rúk šéfa envirorezortu Lászlóa Sólymosa. Medzi víťazmi sa ocitla i dedina z okresu Nové Zámky.

Ilustračný obrázok k článku Ocenenia pre dedinu roka 2017: Druhou najlepšou obcou na Slovensku je Zemné
Zdroj: TASR

Súťaž, ktorú vyhlásil rezort životného prostredia spolu so Slovenskou agentúrou životného prostredia, Spolkom pre obnovu dediny a Združením miest a obcí Slovenska, sa konala už po deviatykrát.

Cieľom je rozvoj domova a tradícií

„Cieľom súťaže je predovšetkým povzbudiť obyvateľov k aktívnej účasti na rozvoji svojho domova s ohľadom na tradície a ducha dediny,“ vyhlásil minister László Sólymos s tým, že vidiek je nezanedbateľnou časťou Slovenska.

Víťazná obec Oravská Polhora, ktorá je zároveň najsevernejšou obcou na Slovensku, preukázala podľa národnej hodnotiacej komisie najkomplexnejšie naplnenie princípov a požiadaviek súťaže v zmysle aktuálneho motta „myslieť dopredu”.

Okrem Oravskej Polhory, ktorej udelila národná hodnotiaca komisia prestížny titul Dedina roka 2017 a získala právo v budúcom roku reprezentovať Slovenskú republiku v súťaži o 15. Európsku cenu obnovy dediny, si ocenenie prevzalo aj ďalších dvanásť obcí. „Ukázali príkladný rozvoj miestneho hospodárenia, starostlivosť o obec, krajinu a neposlednom rade aj o životné prostredie. Bokom však nezostalo ani racionálne využívanie lokálnych zdrojov, zachovávanie vidieckej pospolitosti, či hmotného a nehmotného dedičstva. A to všetko s ohľadom na zachovanie ľudového folklóru,“ vyzdvihol minister Sólymos.

V 9. ročníku sa do súťaže zapojilo 20 obcí, ktoré si zmerali sily v prezentácii výsledkov dosiahnutých pri ich obnove a rozvoji. Cieľom súťaže Dedina roka je prezentácia krás, jedinečnosti a úspechov vidieka, zvyšovanie povedomia občianskej spoločnosti o hodnote krajiny, originality a národnej hrdosti, ale aj zvyšovanie konkurencieschop­nosti a prestíže slovenských obcí.

Okres Nové Zámky a jeho zástupca

Druhé miesto obsadila obec Zemné (okres Nové Zámky) a tretie Blatnica (okres Martin). V jednotlivých kategóriách súťaže si ocenenie prevzali aj obce: Dedina ako hospodár – Spišské Tomášovce (okres Spišská Nová Ves), Dedina ako maľovaná – Mikušovce (okres Prešov), Dedina ako klenotnica – Hronsek (okres Banská Bystrica) a Pohorelá (okres Brezno), Dedina ako pospolitosť – Nižná Voľa (okres Bardejov), Dedina ako partner – Čirč ( okres Stará Ľubovňa), ktorá vyhrala aj internetové hlasovanie verejnosti, Nižný Hrušov (okres Vranov nad Topľou), Dedina ako hostiteľ – Vinné (okres Michalovce).

Mimoriadnu cenu si prevzala obec Horný Tisovník (okres Detva) za znovuobjavenie a obnovu ľudových náhrobníkov a rozvíjanie duchovného odkazu minulosti. V tomto ročníku súťaže bola udelená aj cena generálneho partnera COOP Jednota Slovensko, s. d., ktorú si prevzala obec Bátovce (okres Levice) za oživenie komunitného života obyvateľov dediny a snahu o rozvíjanie nových tradícií.

Ocenené obce získavajú, okrem vecných cien od vyhlasovateľov súťaže a spolupracujúcich organizácií, aj finančné prostriedky od generálneho partnera súťaže viazané na realizáciu projektu pre podporu rozvoja a obnovy obce.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM