Monika Földešiová Rôzne

Očarujúce divadlo na oblohe aj nad Novými Zámkami: V noci padali meteory!

Ako každoročne okolo dvanásteho augusta má pre nás príroda pripravené pekné divadlo, ktorého divákmi ste mohli byť aj vy. Počas uplynulej noci bola oveľa väčšia šanca vidieť zažiariť meteor, než je tomu v iných častiach roka.

Ilustračný obrázok k článku Očarujúce divadlo na oblohe aj nad Novými Zámkami: V noci padali meteory!
Zdroj: Webnoviny.sk

Ako nám povedal riaditeľ hvezdárne a planetária Maximiliána Hella, Peter Augustín, ide o to, že práve v tomto čase križuje naša Zem dráhu kométy Swift Tuttle, a preto do našej atmosféry vletuje vyšší počet drobných častíc, ktoré spôsobujú v atmosfére svetelný úkaz.

Viac meteorov nadránom

Tieto čiastočky vletujú do atmosféry rýchlosťou asi 60 km za sekundu, preto už telieska o rozmere špendlíkovej hlavičky zažiaria tak, že ich jasnosť je porovnateľná s jasnosťou hviezd viditeľných voľným okom. Keďže dráhy teliesok sú pred zrážkou so Zemou rovnobežné, zdá sa, akoby tieto svetielka vyletovali z jedného miesta na oblohe,“ vysvetlil Peter Augustín.

Radiant, a teda miesto odkiaľ zdanlivo vyletujú meteory, je zvečera blízko severného obzoru, nadránom je však vďaka rotácii Zeme okolo osi pomerne vysoko nad severovýchodným obzorom. Preto sme nad ránom môhli vidieť tých meteorov viac.

Pozirte si fotografie, ktoré zachytili toto vesmírne divadlo.

Očarujúce divadlo na oblohe aj nad Novými Zámkami: V noci padali meteory!
3
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM