Anton Hrachovský Správy

Obyvatelia Zámkov žiadajú obchvat mesta: Petíciu podpísali už tisíce ľudí!

Po otvorení mosta v Komárne dostane doprava v Nových Zámkoch poriadne zabrať. Petíciou sa má docieliť konanie vládnych činiteľov.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia Zámkov žiadajú obchvat mesta: Petíciu podpísali už tisíce ľudí!
5
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Dopravná situácia v Nových Zámkoch je nevyhovujúca, k čomu v lete 2019 prispelo aj uzavretie mosta na ceste I/75 pri Termálnom kúpalisku Štrand Emila Tatárika. Dôvodom bola jeho plánovaná rekonštrukcia.

Nákladná i osobná doprava bola kvôli tomu odklonená na hlavný ťah ulíc Komárňanskej a SNP, čo ešte viac skomplikovalo situáciu v meste. Do užívania bol most daný v decembri 2019.

Doprava však ešte určite dostane zabrať. Očakáva sa to po otvorení nového mosta medzi Komárnom a maďarským Komáromom.

Petícia za obchvat

Obyvatelia rozbehli petíciu Za vybudovanie cestného obchvatu mesta Nové Zámky. Doposiaľ ju podpísalo takmer 6 500 ľudí, elektronický podpis pridalo ďalších 1 267. Petičný výbor sa tak blíži k magickej hranici 10-tisíc podpisov.

V súčasnosti stále prebieha ich zber. Podporiť petíciu možno aj fyzickým podpisom, napríklad na pošte, či vo viacerých prevádzkach v meste.

„Problém s dopravou na tranzite cez naše mesto sa nás všetkých týka. O niekoľko mesiacov bude v Komárne otvorený nový most bez obmedzenia nosnosti cez rieku Dunaj, ako aj opravený Vážsky most. Doprava v Nových Zámkoch bude v kolapse, čo negatívne ovplyvní život všetkých nás,“ uviedla v žiadosti Pavla Šuhajdová, predsedkyňa petičného výboru.

So žiadosťou o verejnú podporu sa petičný výbor obrátil aj na primátora a poslancov Nových Zámkov.

Priamo na zastupiteľstve podporili petíciu aj poslanci Peter Podbehlý a Ladislav Borbély. „Dôležité je, aby sme dosiahli cieľ, aspoň 10-tisíc podpisov, aby sme mohli prijať ďalšie opatrenia a aby sa ňou mohla ihneď zaoberať vláda,“ povedal Podbehlý.

Na otázku Dnes24, či kancelária primátora plánuje verejne petíciu podporiť, sme dostali len strohú odpoveď. „Áno, primátor vyzval ľudí podpísať petíciu,“ povedala Petronela Bernáth z Mestského úradu.

Úloha pre novú vládu

Cieľom petície je vyzbierať 10 a viac tisíc podpisov a predložiť ich novozloženej Vláde SR, NR SR a Ministerstvu dopravy.

„Doprava na tranzite cez mesto Nové Zámky po ceste I/64 je v kritickom stave, spôsobuje problémy vo vnútromestskej doprave, nepriaznivo pôsobí na životné prostredie a významne znižuje kvalitu života nielen obyvateľov mesta Nové Zámky. V prvej polovici roka 2020 bude do prevádzky uvedený nový dunajský most medzi Komárnom a Komáromom, ktorý spôsobí nárast intenzity ťažkej nákladnej dopravy smerom na Nové Zámky,“ píše sa na petičných hárkoch.

Petičné hárky je možné si vytlačiť a podpísané zaslať na adresu Občianskeho združenia: Občianska iniciatíva za obchvat mesta Nové Zámky, Pri skladoch 1, 940 02 Nové Zámky.

Vo fotogalérii: Doprava v Nových Zámkoch po uzavretí mosta pri Štrande (úsek Kapisztóryho – SNP).

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte facebook Dnes24.

Doprava v Nových Zámkoch po uzavretí mosta pri Štrande (Kapisztóryho - SNP)
5
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM