Viktória Botošová Rôzne

Obrovský úspech novozámockých gymnazistov: Lucka s Krisom vyrobili najlepšieho robota v republike!

Gymnázium v Nových Zámkoch, nie je práve škola zameraná na IT a robotiku. O to viac je preto cenné víťazstvo Lucky a Krisa v celoslovenskej súťaže v robotike.

Ilustračný obrázok k článku Obrovský úspech novozámockých gymnazistov: Lucka s Krisom vyrobili najlepšieho robota v republike!
Zdroj: Dnes24.sk

Dňa 20.novembra 2015 sa na Gymnáziu Viliama Paulinho-Tótha v Martine v spolupráci s nadáciou Pre lepšie Slovensko uskutočnila celoslovenská súťaž v robotike G-robot pre všetky deti vo veku od 10–14 rokov, ktoré sa venujú robotike. „Ak si správne pamätám, súťaže sa zúčastnilo 25 tímov z celého Slovenska. Túto súťaž vyhrali naši študenti Lucia Makaiová a Kristián Haris – obaja z triedy kvarta A novozámockého gymnázia,“ vysvetľuje vedúci tímu Marián Otruba.

Za prílišnú snahu – „do sprchy“

Možno je to pre niekoho prekvapujúce, že súťaž vyhrali študenti školy, ktorá nie je práve zameraná na IT a robotiku. „Konečne sme s našimi študentmi mohli absolvovať súťaž, ktorá nemala vopred „zakódovaného“ víťaza. Veď napríklad v porote boli vysokoškolskí pedagógovia, ktorí nemali v súťaži svoje „želiezko v ohni“ a jeden z tímov museli organizátori predčasne poslať „pod sprchy“, lebo ich vedúci prejavoval prílišnú snahu koučovať svoj tím, čo bolo prísne zakázané,“ opisuje dianie na súťaži. Apropo vedúci tímu. „Táto úlohe v našom tíme prischla zvláštnou zhodou okolností mne a dodnes sa nad tým pomenovaním iba pousmejem.“

Ako sa zhostil úlohy vedúceho samotný vyučujúci na našom novozámockom gymnáziu? „Byť vedúcim, to znamená viesť, ale skúste Krisovi prikázať, aby na robotovi zmenil pásy na kolesá a s úsmevom vás neposlúchne, alebo sa snažiť Lucke naznačiť inú alternatívu pri programovaní procedúry a ona na vás uprie svoje prekvapené oči s otázkou, či tá jej nie je dobrá, veď robot robí presne to, čo mu zadala.“ Ako pokračuje, byť vedúcim, znamená viesť svoj tím pri obhajobe vlastného projektu. "Keď som sa ale detí spýtal, či ma pri obhajobe potrebujú, opäť som naspäť dostal otázku – Načo ?“

Robot musel splniť svoju úlohu

Tím novozámockého gymnázia súťažil v kategórii “Staviame Slovensko”. Súťaž prebiehala v dvoch fázach. V prvej fáze naprogramovaný robot premiestňoval farebné kocky na vlajku Slovenska na čas. V druhej fáze s názvom „Interview“, študenti prezentovali konštrukciu robota pred komisiou a zároveň odpovedali na otázky o správnosti, efektivite a štruktúre ovládacieho programu.

„Uvedené myšlienky, okrem oznamovacej „povinnosti“ o výsledkoch súťaže, by som teda chcel venovať rodičom Krisa a Lucky, ale aj Paťa a Aurela zo ZŠ Nábrežná, ale aj rodičom všetkých úžasných detí, aby svoje deti podporovali v ich aktivitách a potom si možno ja prečítam report z nejakej inej súťaže,“ ukončil touto myšlienkou vedúci tímu Marián Otruba.

Súťaž bola určená pre LEGO robotov (EV3, NXT, RCX). Všetky komponenty, ktoré sa použijú na konštrukciu, museli byť z lega.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM