Anton Hrachovský Samospráva

Obnovená tržnica v Zámkoch už funguje: Modernizácia má pokračovať ďalej, FOTO

Trhovisko v Nových Zámkoch po pol roku opäť privítalo predajcov i kupujúcich. Firma Brantner tvrdí, že s modernizáciou tržnice sa bude pokračovať v ďalšej etape.

Ilustračný obrázok k článku Obnovená tržnica v Zámkoch už funguje: Modernizácia má pokračovať ďalej, FOTO
10
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Počas rekonštrukcie predávali trhovníci svoj tovar v provizórnych pri­estoroch amfiteátra a na priľahlom parkovisku. Obľúbené miesto, kde sa hlavne počas víkendu premelú stovky ľudí z Nových Zámkov a okolia, je už od soboty 19. mája v plnej prevádzke. Po novom je tržnica takmer celá zakrytá a kompletne prerobená. Čaká ju však ešte dotiahnutie plachty, ktorá momentálne nedolieha k okrajom konštrukcie.

Konečne prerábka

Trhové dni majú v meste svoju bohatú tradíciu a tržnica je miestom pre stretávanie a je nezameniteľnou súčasťou života Novozámčanov. „Prekrytie tržnice bola naša požiadavka, chceli sme zastrešiť trhovisko v rámci možností daného priestoru. Bola to taktiež dlhoročná požiadavka trhovníkov i nakupujúcich. V minulosti bolo niekoľko vizualizácií rekonštrukcie tržnice, nakoniec to vždy ostalo pri sľuboch,“ vyjadril sa primátor mesta Nové Zámky Otokar Klein.

Pre predávajúcich má byť pripravených vyše 130 stolov, ktoré budú pre obchodníkov vždy k dispozícii. Čas predaja na trhovisku bude od pondelka do piatka od piatej do osemnástej a v sobotu od šiestej do štrnástej.

„Dnes máme hotové dielo a som nesmierne rád, že sme to zvládli a dlhoročné sľuby sa zmenili na skutočnosť. Podarilo sa to a tržnica je v rámci priestorových možností prekrytá, má nový asfaltový povrch a verím, že prinesie zvýšený komfort predávajúcim ako aj nakupujúcim,“ dodal primátor.

„Našou snahou je a do budúcnosti aj bude zvýšenie komfortu pre predávajúcich ako aj kupujúcich. Taktiež sa budeme snažiť využiť tržnicu na sto percent, čím by sme chceli prispieť k budovaniu kultúry a zdravej klímy mesta,“ priblížil riaditeľ spoločnosti Brantner Nové Zámky Dušan Rabajda.

Modernizácia bude pokračovať

Firma Brantner stavbu realizovala a financovala z vlastných zdrojov. Ukončená mala byť už v apríli, napokon sa otvorenie tržnice niekoľkokrát oddialilo. „Stavba bola a prakticky stále je technicky ako aj technologicky náročná. Počas výstavby si vyžadovala veľa zmien, s ktorými sme pred stavbou nepočítali,“ vyjadril sa riaditeľ spoločnosti s tým, že ho meškanie určite neteší. Jedným dychom však dodal, že za šesť mesiacov odviedli kus roboty.

Z dôvodu budovania základov bolo potrebné presunúť a nanovo vybudovať celú vetvu kanalizácie. „Vybudovali sme nové odvodnenie plochy tržnice, doladili sme technologické ukotvenia, doriešili sme osvetlenie. Počas výstavby sme zistili nedostatky, s ktorými sme sa museli popasovať. Našim cieľom je vytvoriť prvotriednu tržnicu, nechceli sme to uponáhľať,“ ozrejmil vedúci oddelenia technických služieb Brantner Nové Zámky Tomáš Leško s tým, že s modernizáciou budú pokračovať aj po otvorení tržnice.

Riaditeľ Brantneru Nové Zámky sľubuje krajšie prostredie ako aj zvýšené pohodlie predávajúcich aj kupujúcich. Keďže sa tržnica nachádza v širšom centra mesta, občania budú môcť po čase počítať aj s kultúrno-spoločenským obohatením. „Nikdy však nebudeme obmedzovať trhovníkov. To nechceme,“ uzavrel Rabajda.

Otvorenie rekonštruovanej tržnice v Nových Zámkoch
10
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM