Rastislav Búgel Rôzne

Obciam na juhu kraja sa nepáčia plány ministerstva: Školy chcú zachovať

Obciam na juhu Nitrianskeho kraja sa nepáčia plány ministerstva školstva na rušenie škôl s malým počtom detí.

Ilustračný obrázok k článku Obciam na juhu kraja sa nepáčia plány ministerstva: Školy chcú zachovať
Foto: Eva Viestová

Podľa starostky obce Pozba Zlatice Valentovej nie je možné pristúpiť k takémuto kroku paušálne, iba na základe počtu žiakov. Na základnej škole už zrušili ročníky päť až deväť. Prvý stupeň ZŠ bude na budúci rok navštevovať deväť detí, obec chce však školu aj tak zachovať.

Školy sú ďaleko

„Tu treba brať do úvahy aj iné okolnosti. Najbližšia škola s vyučovacím jazykom maďarským je v obci Bešeňov, ktorá je vzdialená 18 kilometrov a nedá sa tam dostať bez prestupovania. Ďalšie najbližšie školy sú v 25 kilometrov vzdialených Leviciach, alebo 32 kilometrov od Pozby, v Nových Zámkoch. A to si niekto trúfa posadiť prváčika do vlaku alebo autobusu a poslať ho tak ďaleko? Veď vôbec nemusí prísť do cieľa. Treba myslieť aj na takéto veci,“ hovorí Valentová.

Školu dotujú

Ako pripomenula, obec už dnes svoju školu musí dotovať. Platiť všetky náklady iba zo svojho rozpočtu by však nedokázala. „Už som bola na rokovaní na ministerstve školstva a žiadala som, aby brali ohľady aj na konkrétnu situáciu u nás. Zatiaľ sme odpoveď nedostali,“ dodala Valentová.

Proti sú aj Rastislavice

Ani v obci Rastislavice v Novozámockom okrese nechcú prísť o základnú školu. Dve triedy v nej navštevuje 15 žiakov prvého až štvrtého ročníka. Starosta Peter Bekéni verí, že škola bude fungovať aj na budúci školský rok. „Zatiaľ nemáme konkrétne informácie, ale verím, že ďalší školský rok zvládneme. Dúfam, že sa nám podarí zvýšiť aj počet detí. Nastupuje nová riaditeľka, pretože s tou predchádzajúcou mali rodičia problémy. V každom prípade by sme si chceli školu nechať, lebo škola to nie je len vzdelávanie, to je aj kultúra…,“ skonštatoval Bekéni.

Aj v okrese Šaľa

Zánik hrozí aj základným školám v Diakovciach v okrese Šaľa. Starosta obce László Hajdu však akékoľvek úvahy o ich zrušení odmieta. „Žiadna nezanikne, ani maďarská, ktorú navštevuje 105 detí, ani slovenská, do ktorej chodí 13 žiakov. Robíme opatrenia, aby sme mali v obci viacej mladých rodín a detí, staviame nové byty. Snažíme sa komunikovať aj s rodičmi, aby svoje deti nevodili do škôl v Šali, ktorá je od nás vzdialená iba dva kilometre, ale nechali ich radšej v našej škole. Sme pripravení postaviť sa za naše školy a verím, že s ich zachovaním nebude problém,“ skonštatoval Hajdu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM