Anton Hrachovský Správy

Obce okresu Nové Zámky získali grant na bezplatné wifi: Uspeli v európskej výzve

Mestá a obce z veľkej časti Európy získajú poukazy v hodnote niekoľko tisíc eur na pokrytie nákladov na inštaláciu bezplatných hotspotov Wi-Fi na verejných priestranstvách.

Ilustračný obrázok k článku Obce okresu Nové Zámky získali grant na bezplatné wifi: Uspeli v európskej výzve
Zdroj: pixabay

V 108 obciach, mestách resp. mestských častiach na Slovensku by mala pribudnúť možnosť bezplatného Wi-Fi pripojenia. Európska komisia totiž oznámila výsledky druhej výzvy na predkladanie návrhov iniciatívy WiFi4EU.

Poukazy na Wi-Fi

Poukazy v hodnote 15-tisíc eur na pokrytie nákladov na inštaláciu bezplatných hotspotov Wi-Fi na verejných priestranstvách získa spolu 3400 európskych miest a obcí. Do druhého kola výzvy sa zapojilo vyše 10-tisíc samospráv z celej Európskej únie, Nórska a Islandu. Úspešní žiadatelia boli stanovení na základe princípu „Kto prv príde, ten prv berie“.

Celkový rozpočet na túto výzvu bol 51 miliónov eur. Prihlášky pochádzali zo všetkých krajín zúčastnených na programe, konkrétne z členských štátov EÚ, Islandu a Nórska. Ďalšie výzvy sú v pláne v roku 2019 a 2020.

Medzi 108 úspešných žiadateľmi zo Slovenska sa nachádzajú aj dve obce okresu Nové Zámky. Bezplatné Wi-Fi by malo pribudnúť v Komoči a Tvrdošovciach.

Na zozname „náhradníkov“ je ďalších 15 obcí a mestských častí.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM